Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Απάντηση του e-ΕΦΚΑ στην επιστολή μας για τις μη νόμιμες κρατήσεις στις επανυπολογισμένες συντάξεις: Πήραν πίσω τα ενημερωτικά σημειώματα του Ιανουαρίου 2021, διατηρώντας τις λογιστικές αλχημείες που έχουν κρατήσεις τις συντάξεις μας στα ίδια επίπεδα παρά τις μειώσεις των κρατήσεων!  

Απάντηση του e-ΕΦΚΑ στην επιστολή μας για τις μη νόμιμες κρατήσεις στις επανυπολογισμένες συντάξεις: Πήραν πίσω τα ενημερωτικά σημειώματα του Ιανουαρίου 2021, διατηρώντας τις λογιστικές αλχημείες που έχουν κρατήσεις τις συντάξεις μας στα ίδια επίπεδα παρά τις μειώσεις των κρατήσεων!  

Έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα των σφαλμάτων που είχαν εντοπιστεί στη διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση και ο e-ΕΦΚΑ συνεχίζουν τις παράλογες ενέργειές τους σε βάρος των συναδέλφων μας!

Σας υπενθυμίζουμε ότι στους συναδέλφους που έγινε ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους (εκκρεμεί δυστυχώς ακόμα μετά από την πάροδο διετίας για περίπου 500 συναδέλφους μας) και είχαν αρνητική προσωπική διαφορά, αυξήθηκε η σύνταξή τους (αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων). Αυτή η διαφορά θα αποδοθεί σε βάθος πενταετίας μέχρι το 2023 και αποδίδεται κατά 1/5 ετησίως από τον Ιανουάριο του 2019.

Ωστόσο, στη διαδικασία του επανυπολογισμού είχαν διαπιστωθεί ορισμένα σφάλματα και ένα εκ των σοβαρότερων ήταν ότι οι κρατήσεις υπολογίζονταν επί του ποσού της σύνταξης όπως θα διαμορφωθεί το 2023 και όχι επί του πραγματικά καταβαλλόμενου μικτού ποσού σύνταξης!

Το Σεπτέμβριο του 2020 ο e-ΕΦΚΑ είχε διορθώσει τις κρατήσεις ώστε αυτές να υπολογίζονται επί του καταβαλλόμενου ποσού και επομένως αυτές είχαν μειωθεί, ωστόσο «δια μαγείας» και μέσω ακατανόητων λογιστικών τεχνασμάτων, οι επανυπολογισμένες συντάξεις παρέμειναν αμετάβλητες!

Με το από 8/1/21 δημοσίευμά μας (πατήστε εδώ) σας είχαμε ενημερώσει ότι μετά από τις ενέργειες του Συλλόγου μας και τη σχετική επιστολή που είχαμε αποστείλει στους αρμόδιους φορείς, στα ενημερωτικά σημειώματα του Ιανουαρίου 2021 είχαν εξαλειφθεί μεν τα λογιστικά τεχνάσματα, αλλά είχαν επανέλθει οι μη νόμιμες κρατήσεις!

Ο Σύλλογός μας απέστειλε άμεσα νέα επιστολή (πατήστε εδώ) στους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, e-ΕΦΚΑ) καλώντας τους να προχωρήσουν άμεσα στη διόρθωση των ποσών των κρατήσεων ώστε να υπολογίζονται επί των πραγματικά καταβαλλόμενων ποσών και στην αναδρομική επιστροφή στους δικαιούχους συνταξιούχους των μη νόμιμων κρατήσεων από 1/1/19.

 

Ο e-ΕΦΚΑ απάντησε στην επιστολή μας προσθέτοντας μία ακόμα παράλογη ενέργεια στην αλυσίδα του απαράδεκτου χειρισμού αυτής της υπόθεσης, αφού μας ενημέρωσε ότι τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων του Ιανουαρίου 2021 «… αναρτήθηκαν εκ παραδρομής από την αρμόδια μηχανογραφική υπηρεσία, κατόπιν κάποιας τεχνικής αστοχίας κατά τη διάρκεια μηχανογραφικών ελέγχων, καθόσον η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Για τον λόγο αυτό, το ενημερωτικό του 1/2021 έχει ανακληθεί και αναμένεται η ανάρτησή του στο προσεχές διάστημα. Έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο, η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων μέχρι και τον 12/2020, τα οποία μπορείτε να αντλήσετε από τον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ…».

Η απάντηση του e-ΕΦΚΑ δυστυχώς αναδεικνύει την αδιαφορία, την ανικανότητα και τον εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων, αφού παραδέχεται την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα, δεν κάνει καμία αναφορά είτε στις λανθασμένες κρατήσεις είτε στα λογιστικά τεχνάσματα και μας παραπέμπει εκ νέου στα ενημερωτικά σημειώματα μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, στα οποία αποτυπώνονται μεν οι ορθές, μειωμένες κρατήσεις, αλλά με ακατανόητα λογιστικά τεχνάσματα έχουν κρατηθεί οι συντάξεις μας στα ίδια επίπεδα.

Δυστυχώς αυτό το θέμα έχει προκληθεί αποκλειστικά λόγω σφαλμάτων των αρμόδιων φορέων και έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά η επίλυσή του. Αν το αμέσως επόμενο διάστημα δε γίνει διόρθωση των ποσών των κρατήσεων ώστε να υπολογίζονται επί των πραγματικά καταβαλλόμενων ποσών και η αναδρομική επιστροφή στους δικαιούχους συνταξιούχους των μη νόμιμων κρατήσεων από 1/1/19, θα είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να κινήσουμε νομικές ενέργειες, τις οποίες έχουμε ήδη προετοιμάσει σε συνεργασία με τους νομικούς μας συνεργάτες, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο και δίκαιο αίτημά μας.

Scroll To Top