Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Από το παράθυρο του Συλλόγου μας!

Από το παράθυρο του Συλλόγου μας!

χατζηχεηστουΤου Γιώργου Κολλάτου – Προέδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΛΤΕ

Οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται. Κάθε πρωί στις 7.30 έχουμε ήδη φτάσει στα γραφεία του Συλλόγου μας, Πανεπιστημίου 38, στο κέντρο της Αθήνας. Λες και είμαστε στο πόστο μας, στην παλιά αγαπημένη μας Ιονική Τράπεζα, συνεπείς στο ωράριο 7,30 π.μ. έως 14,30 μ.μ.! Ξεκινάμε τον προγραμματισμό για τις δουλειές της ημέρας με μια γουλιά καφέ και με μια ματιά έξω από το παράθυρο του Συλλόγου.

Έξω από το παράθυρο, ακριβώς απέναντί μας, το Κεντρικό Κατάστημα της ιστορικής Λαϊκής Τράπεζας (κτίριο από το 1927, οδός Πανεπιστημίου 45). Η ανάσα μας πιάνεται καθώς στην κορυφή του κτιρίου από το έτος 2000 ανεμίζουν πλέον οι σημαίες της Alpha Bank. Λίγα μέτρα πιο κάτω, απέναντί μας, στην οδό Πεσμαζόγλου το περικαλλές κτίριο από το 1911 και η κιονοστήρικτη είσοδος του κτιρίου της Ιονικής. Οι αναμνήσεις πάνε κι έρχονται με γλυκιά νοσταλγία και στο τέλος πικρία.

Πιο δίπλα στην Πανεπιστημίου 47-49, το επιβλητικό, αυστηρό κτίριο του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (πρώην Αρσάκειο). Την Δευτέρα το πρωί ήταν ζωσμένο από χιλιάδες συνταξιούχους που ζητούσαν θετική απόφαση για τα αναδρομικά τους. Την Τρίτη το πρωί το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ήταν ζωσμένο από εργαζόμενους με κίτρινα γιλέκα μιας μεγάλης αλλά προβληματικής εταιρείας, που ζητούσαν απόφαση για να συνεχίσει την λειτουργία της και να μην χάσουν τις δουλειές τους!

Δίπλα ακριβώς η Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, ενώνει την Πανεπιστημίου με την Σταδίου. Όλα τα καταστήματα έκλεισαν μέσα στη στοά και το μόνο που συναντάς είναι η παγωνιά και η σκοτεινιά. Την Τετάρτη το πρωί, μέσα στη Στοά του Βιβλίου, άφησε την τελευταία του πνοή ο άστεγος που κοιμόταν κατάχαμα, μέσα στο χάρτινο κουτί, με σκέπασμα την βρώμικη κουβέρτα.

Την Πέμπτη το πρωί, κάτω από το παράθυρο του Συλλόγου μας, το πολύβουο οδόστρωμα της κεντρικής οδού Πανεπιστημίου, γέμισε διαδηλωτές από την Ομόνοια μέχρι τα προπύλαια του Πανεπιστημίου. Τα κεντρικά συνθήματα , «Όχι στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος» και η «Η ζωή μας δεν είναι ισοδύναμα», μας θυμίζουν ότι ήρθε η ώρα να πάμε στην συγκέντρωση, δίπλα στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί που πριν μερικές δεκαετίες έκλαιγαν οι απολυμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, κάθε φορά που άλλαζε η Κυβέρνηση καθώς η νέα, προσλάμβανε τους δικούς της ψηφοφόρους στο Δημόσιο!

Στα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου κάθε είκοσι μέτρα, καφετέριες, τυροπιτάδικα και φούρνοι με εξυπηρέτηση στα όρθια και στα γρήγορα, με υπαλλήλους των 400 € νέες και νέους πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών.

 Στην Σταδίου τα μεγάλα πολυκαταστήματα έκλεισαν και τα πιο μικρά υπολειτουργούν. Τα ελληνικά παραδοσιακά περίπτερα καταργούνται και κλείνουν σιγά-σιγά στην Πανεπιστημίου και στο Κέντρο της Αθήνας γενικότερα, καθώς ο τζίρος τους έπεσε στο μισό και το ενοίκιό τους στο Δήμο  Αθηναίων αυξήθηκε.

Στη Στοά Χατζηχρήστου, όπου και στεγάζεται ο Σύλλογός μας, το ομώνυμο θέατρο ερμητικά κλειστό. Στην ίδια στοά, ο Χόντος, το γνωστό πολυκατάστημα καλλυντικών έκλεισε και η στοά στην έξοδο προς την Ιπποκράτους φιλοξενεί πάνω από δέκα άστεγους ξαπλωμένους και κουκουλωμένους . Στους έξι ορόφους του Μεγάρου, όπου στεγάζεται και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΛΤΕ (στον 5ο  όροφο), από τα 25 γραφεία, λειτουργούν τα 9 γραφεία μόνο.

 Πιο πάνω από τα γραφεία μας, στην Πανεπιστημίου 30, είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που ιδρύθηκε το 1837 και ο περιβάλλον χώρος του, τα γνωστά Προπύλαια. Τα τελευταία χρόνια τα Προπύλαια, είναι χώρος διαδηλώσεων. Ημέρα ορκωμοσίας, το πρωί της Παρασκευής και πλήθος νέων πτυχιούχων φοιτητών  και ευτυχισμένων γονέων κατέκλυσε το χώρο μέσα και έξω. Οι νέες και οι νέοι πτυχιούχοι παρέλαβαν τις περγαμηνές των πτυχίων και τις συγχαρητήριες ανθοδέσμες φίλων και συγγενών. Φόρεσαν την καθιερωμένη τήβεννο  και ορκίστηκαν μέσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έξω βέβαια τους περιμένει η ανεργία του 48,3% των νέων στην Ελλάδα και η μετανάστευση 500.000 εξειδικευμένου προσωπικού και των αριστούχων επιστημόνων.

Μα να κάτω από το παράθυρο του Συλλόγου, στο πεζοδρόμιο, προσφυγάκια πιτσιρίκια από τη Συρία παίζουν κυνηγητό, ενώ οι μαντηλοφορεμένες μητέρες τους περιμένουν τα λεωφορεία που θα τους πάνε στο άγνωστο, για το ταξίδι της ελπίδας, στο Βορρά. Ο γνωστός μας κουλουράς βλέπει τα προσφυγάκια, κόβει στη μέση πέντε κουλούρια και τους τα μοιράζει. Είκοσι μέτρα πιο πάνω, στην οδό Ιπποκράτους, τρεις τάξεις του Δημοτικού με εκατό μικρά ελληνόπουλα, με φωνές σαν το μελίσσι, μπαίνουν στο θέατρο να δουν πρωινή παιδική παράσταση.

Αυτές οι παιδικές φωνές, και τα αμέριμνα γελαστά προσωπάκια των παιδιών ήταν οι μόνες ελπίδες που νιώσαμε, την εβδομάδα που μας πέρασε έξω από το παράθυρο του Συλλόγου. Οι ελπίδες των παιδιών για ένα καλύτερο αύριο, δικό τους, της Ελλάδας, της κοινωνίας, του κόσμου ολάκερου. Ας παλέψουμε έστω και τώρα γι αυτά τα παιδιά, όσο μπορούμε. Τους το χρωστάμε άλλωστε!ALPHA BANK, CENTRAL, ATHENS, MAR2007%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7

-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%b9%ce%b5%cf%82

-155

-33133

Scroll To Top