Τελευταία Νέα
Home / Άρθρα / Δυνατότητα Υποβολής ξεχωριστής δήλωσης συζύγων από το 2019

Δυνατότητα Υποβολής ξεχωριστής δήλωσης συζύγων από το 2019

%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%82Το υπουργείο οικονομικών, σε υλοποίηση της απόφαση του ΣτΕ για  την δυνατότητα των ζευγαριών να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις, νομοθέτησε την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από το οικονομικό έτος 2019 δηλαδή για δηλώσεις που αφορούν τα εισοδήματα του 2018.

Ποιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το νόμο, η φορολογική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον το επιλέξει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους. Ο σύζυγος που επιθυμεί να δηλώνει τα εισοδήματά του ξεχωριστά, για κάθε φορολογικό έτος, πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. έως και τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής του Ε1,

μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στο σύνδεσμο:

https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses

Επισημαίνεται ότι η επιλογή υποβολής ξεχωριστής δήλωσης είναι δεσμευτική για το φορολογικό έτος που αφορά, ενώ δεσμεύει και τον άλλο σύζυγο.

Μέχρι σήμερα, στην κοινή δήλωση των συζύγων , η ετήσια δαπάνη διαβίωσης υπολογιζόταν συνολικά σε 5.000 , από 2.500 σε κάθε σύζυγο. Στην περίπτωση που οι σύζυγοι θέλουν να υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις ή ετήσια δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται ατομικώς σε 3.000 για κάθε ένα από τους συζύγους , ότι ισχύει δηλαδή και για τους φορολογούμενους που είναι άγαμοι και υποβάλουν δηλώσεις μόνοι τους.

Τέλος οι σύζυγοι πρέπει να καλύπτουν από μόνοι τους τα τεκμήρια καθώς και το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολόγητου.

Σε περίπτωση κοινής δήλωσης, βάσει των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα,  τα τεκμήρια καλύπτονται από το οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή αν το εισόδημα ενός εκ των συζύγων δεν καλύπτει τα συνολικά τεκμήρια του τότε μπορεί να τα  καλύψει το εισόδημα του άλλου συζύγου .

Ξεχωριστά θα πρέπει να καλύπτουν οι σύζυγοι που υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις και το ποσό εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να καλύπτεται πλήρως το αφορολόγητο.

Δηλαδή ο ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Στην περίπτωση που έχουμε την υποβολή κοινής δήλωσης το ποσό των δαπανών δηλώνεται  ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Όμως, σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών

Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα με το μεγαλύτερο εισόδημα.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και η φορολόγηση γίνεται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας από τους γονείς έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου παιδιού προστίθεται σε αυτή την περίπτωση στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

Το βασικότερο πλεονέκτημα των χωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι το ξεχωριστό εκκαθαριστικό που εκδίδεται για τον καθένα. Ο κάθε σύζυγος πληρώνει το φόρο που του αναλογεί και εισπράττει την επιστροφή φόρου που δικαιούται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός της επιστροφής με τυχόν οφειλή του άλλου συζύγου. Και σήμερα μπορεί να γίνει διαχωρισμός της οφειλής μετά όμως από αίτηση στην Εφορία.

Τα χωριστά εκκαθαριστικά διασφαλίζουν τη φορολογική ενημερότητα του συζύγου που δεν χρωστά. Σήμερα εάν ένας από τους δυο συζύγους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο άλλος δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμιστεί η οφειλή του συζύγου.

-Για κάθε επί πλέον διευκρίνιση απευθύνεστε στον Λογιστή του Συλλόγου μας κ. Γιώργο Νινιό κιν. 6973 669143

Scroll To Top