Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα. Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ: Κερκίνη- Κάτω και Άνω Ποροια- Μονή Τιμίου Προδρόμου . ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα. Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ: Κερκίνη- Κάτω και Άνω Ποροια- Μονή Τιμίου Προδρόμου . ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Συνοπτικό πρόγραμμα εκδρομής

07:45′ : Συγκέντρωση στο ελεύθερο πάρκινγκ μετά το Ποσειδώνιο.

2η στάση στην στάση έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο (7’ μετά την αναχώρησή μας.

3η στάση στην στάση έξω από τα Δικαστήρια (14’ μετά την αναχώρησή μας)

08:00′ : Αναχώρηση για Κερκίνη

09:40′ άφιξη στην Κερκίνη.

09:40′ – 12:30′ : Ενημέρωση και καφέ στον «Οικοπεριηγητή» και στην συνέχεια βαρκάδα στην λίμνη.

12:30  Αναχώρηση για τα Άνω Πορόια. Περιήγηση στον οικισμό και στο κοντινό δασικό περιβάλλον. Ήπια πορεία στο δάσος διάρκειας 30’(διαδρομή μπρος πίσω από το ίδιο μονοπάτι). Για όσους δεν το επιθυμούν υπάρχουν αναψυκτήρια στην εκκίνηση.

14:00-16:00 Γεύμα σε πολύ καλή ταβέρνα στα Κάτω Πορόια

17:00′ : Επίσκεψη στο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής και μεγαλοπρέπιας Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου. (κέρασμα στο αρχονταρίκι και παρακαλούθηση του εσπερινού).

18:30 Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη.

20:00 Άφιξη στην Θεσσαλονίκη

Η συμμετοχή του κόστους μεταφοράς στην εκδρομή είναι δωρεάν για τα μέλη του Συλλόγου. Για συνοδούς-μη μέλη του Συλλόγου το κόστος είναι 10 Ευρώ.

================================================================= 

Τα μέλη  και μη μέλη του Συλλόγου θα επιβαρυνθούν

Α.6€/άτομο.για την ενημέρωση από τον Οικοπεριηγητή και την βόλτα στην λίμνη με βάρκες είτε συμμετέχουν στην βαρκάδα  είτε όχι.

Β.το γεύμα (προτεινόμενο μενού:  3 ορεκτικά, κυρίως πιάτο (κρεατικό), κρασί και γλυκό 9€ / άτομο και 12€ / άτομο, για όσους επιλέξουν βουβάλι γάστρας ή μπριζόλα βουβαλίσια.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2103615765-6937451818 ΣΤΗ   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ κ. ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΑΔΕΛΗ

* Για όσους ακολουθήσουν την ήπια πεζοπορία στο δάσος να φροντίσουν να είναι εφοδιασμένοι με  άνετα παπούτσια

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

 

Η οργάνωση της εκδρομής πραγματοποιήθηκε από το :

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ

%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b5%cf%83-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83-1Την Άνοιξη του 1996 δυο φανατικοί ταξιδευτές, ο Θεόφιλος Μπασγιουράκης και η Άννα Καλαϊτζή, δημοσιεύουν φωτογραφίες και εμπειρίες από τις περιηγήσεις τους στην Ελλάδα. Έτσι, γεννιέται το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ. Γρήγορα μεταμορφώνεται στο πιο έγκυρο και πρωτοποριακό περιηγητικό περιοδικό. Τα άρθρα του, αποτελούν για κάθε τόπο σημείο αναφοράς. Είναι πολύτιμος σύντροφος για όλους τους λάτρεις της ελληνικής φύσης, ιστορίας και παράδοσης.

Σήμερα, 22 χρόνια μετά, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ συνεχίζει με τον ίδιο αρχικό ενθουσιασμό. Αποκαλύπτει κάθε τρίμηνο τις πιο απρόβλεπτες πτυχές της Ελληνικής γης, που μολονότι μας περιβάλλει, είναι άγνωστη σε μέγιστο βαθμό.

Γνωρίστε λοιπόν κι εσείς το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ κι ακολουθείστε τα βήματά του στους ωραιότερους τόπους της Ελλάδας.

http://www.elliniko-panorama.gr

Facebook: ΄Ελληνες Περιηγητές

Facebook: Ελληνικό Πανόραμα

##Το σήμα των Ελλήνων Περιηγητών φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος.

ΞΕΝΑΓΟΙ : Ξεναγός μας θα είναι (εκτός από τον ίδιο το Θεόφιλο Μπασγιουράκη που θα μεταφέρει τις προσωπικές του εμπειρίες και γνώσεις για την περιοχή) και ο Γιάννης Ρέκλος υπεύθυνος του κέντρου στην Κερκίνη.

Κερκίνη

30124695_816871595187605_5616152064776951648_nΕίναι από τις λίγες φορές που μπορούμε να πούμε πως μια ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση έκανε καλό. Οι εικόνες από την πανέμορφη λίμνη Κερκίνη, κοντά στις Σέρρες, σε κάνουν να ευγνωμονείς τους ανθρώπους που έφτιαξαν το πρώτο φράγμα στον Στρυμόνα, το 1932, επιτρέποντας σε ένα θαύμα να αναδειχθεί.

Η λίμνη Κερκίνη, είναι ένας από τους μοναδικούς εναπομείναντες πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας κι ένας απ’ τους πιο σημαντικότερους της Ευρώπης, μονοπωλώντας τον οικοτουρισμό στην Ελλάδα και συγκεντρώνοντας το διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται περίπου 10χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Άνω Πορόια.

Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000». Στην περιοχή ζουν πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα κ.ά., 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και περίπου 300 είδη πουλιών. Τον Μάιο και τον Ιούνιο μπορεί κανείς να δει διάφορα είδη ερωδιών, λαγγόνες, καλαμοκανάδες και πολλά άλλα, καθώς και πολλές φωλιές πελαργών. Το φθινόπωρο καταφτάνουν στο Εθνικό Πάρκο Κερκίνης υδρόβια πουλιά από τη βορειοανατολική Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν.Επίσης, στα άκρα του παρυδάτιου δάσους, ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα, με τον πληθυσμό τους να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500 ζώα.29684256_816863261855105_6493729853870545881_n

Οι εικόνες προκαλούν δέος στους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν και πλήθος δραστηριοτήτων στην περιοχή όπως παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο της Κερκίνης, βαρκάδα με τις «μπλάβες», τις ειδικές βάρκες που μπορούν να κινηθούν και σε πολύ ρηχά νερά, αλλά και ιππασία.

Άνω Πορόια Σερρών: γραφικότητα, λίμνη και βουνό, σε μια τέλεια σύνθεση

31408060_828249514049813_8153593866346659092_nΒορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης, πολύ κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Νομού Σερρών, τα Άνω Πορόια. Κατέχουν επάξια τον τίτλο του πιο αγαπημένου ίσως σερραϊκού –και όχι μόνο- προορισμού, χάρη στη γραφικότητά τους, τη φυσική ομορφιά και το καλό τους κλίμα.

Μάλιστα, οι Τούρκοι μπέηδες, που είχαν εκεί τα εξοχικά τους, συνήθιζαν να τα αποκαλούν «Μικρή Κωνσταντινούπολη», ενώ οι γιατροί πρότειναν στους φυματικούς ως …θεραπεία, την «παραμονή στα Άνω Πορόια».

Ομάδες οικογενειών κατατρεγμένων, ήταν οι πρώτοι μετανάστες που αποτέλεσαν τους πυρήνες του πληθυσμού του χωριού στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν εκεί ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον πληθυσμιακό μίγμα.

Αγναντεύοντας τη λίμνη

Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες ή Κερκίνη, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, αγναντεύοντας την κοιλάδα και τη λίμνη και διατηρεί μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που έφεραν οι βλαχόφωνοι Έλληνες από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μαζί με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα οποία «παντρεύτηκαν» άψογα αργότερα με την εγκατάσταση μικρασιατών προσφύγων το 1922.

Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια των «μαχαλάδων» για να «αφουγκραστείτε» την ιστορία του τόπου, συνομιλήστε με τους φιλόξενους κατοίκους και γευτείτε τις εκλεκτές νοστιμιές στις ταβέρνες σε όλη την γύρω περιοχή.

Απολαύστε τον καθαρό αέρα στο αισθητικό δάσος με τα πλατάνια και τα άφθονα νερά, όπου βρίσκεται και χώρος αναψυχής με κέντρα εστίασης και επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με τις μοναδικές αγιογραφίες για να θαυμάσετε την απίστευτη θέα τόσο προς το χωριό, όσο και προς τη λίμνη Κερκίνη και τον κάμπο.

Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου

5Βορειοδυτικά του οικισμού του Ακριτοχωρίου, στους πρόποδες του όρους Κερκίνη (Μπέλες) είναι κτισμένο το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου.  Είναι κτισμένο επάνω στο διεθνές περιπατητικό μονοπάτι Ε4/Ε6 και έχει πανοραμική θέα στη λίμνη Κερκίνη.

Το μεγαλοπρεπές ιερό ησυχαστήριο δεσπόζει σε προνομιακή τοποθεσία πάνω από το χωριό Ακριτοχώρι, με ανυπέρβλητη θέα στη λίμνη Κερκίνη και στον υδροβιότοπο. Η μονή αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και χτίστηκε στα πρότυπα της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής. Πρωτολειτούργησε το 1981 και είναι γυναικεία μονή, με πάνω από 35 μοναχές να ζουν σήμερα εκεί. Η μονή έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, τόσο από το νομό Σερρρών, όσο και από γειτονικούς νομούς. Η ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική συνοδεύεται από φροντισμένους εξωτερικούς χώρους με γκαζόν και δέντρα. Το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας ευχαριστεί θερμά

Τον  Θεόφιλο Μπασγιουράκη και την  Άννα Καλαϊτζή,για την οργάνωση της εκδρομής και  τον φίλο του Συλλόγου μας Χρήστο Ζτάλιο Facebook:Φωτογραφίες του Χρήστος Ζτάλιος, για την ευγενική παραχώρηση των υπέροχων φωτογραφιών του.

Scroll To Top