Τελευταία Νέα
Home / Άρθρα / Μια γατίσια ιστορία αγάπης στο κέντρο της Αθήνας της Ντόρας Ρίζου

Μια γατίσια ιστορία αγάπης στο κέντρο της Αθήνας της Ντόρας Ρίζου

Μια γατίσια ιστορία αγάπης στο κέντρο της Αθήνας

            Μέσα από το ειδύλλιο του Εφιάλτη και της αγαπημένης του Αμαλίας, δύο γατιών με διαφορετική καταγωγή και προσλαμβάνουσες, παρακολουθούμε την προβολή των ανθρωπίνων καταστάσεων στη ζωή τους.

756874f963f06cb5ce3fd1e3e21924f8  Η κοινή ζωή ανθρώπων και γατών, που μετρά πολλούς αιώνες, έχει ως αποτέλεσμα την αλληλεπίδραση του ενός είδους στο άλλο. Έτσι, έχουμε έξυπνους ανθρώπους σαν γάτες και γάτες με ανεξάρτητη προσωπικότητα σαν των ανθρώπων! Πρόκειται για μια συμβίωση που προχώρησε και εξελίχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα, καθώς οι γάτες είναι… εφτάψυχες, κατάφεραν να επιβιώσουν στην πιο άγρια ζούγκλα, αυτή των αστικών κέντρων.

Ο άνθρωπος με τη σειρά του δεν έμεινε ασυγκίνητος με αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη επαφής με τον γατόκοσμο, έναν κόσμο σθεναρά ανεξάρτητο και αξιοπρεπή, που αρκετές φορές γίνεται αντικείμενο παρεξηγήσεων και ιδεολογικής διαμάχης. Το ζώο πρέπει να φέρεται δουλικά, να αναπτύσσει σχέσεις αφέντη-δούλου, δηλαδή υποταγής, ή να κρατά απέναντι σε μια ενδεχόμενη γενναιοδωρία τον χαρακτήρα και την υπερηφάνεια του; Από την άλλη, οι γάτες έχουν τον δικό τους τρόπο να εκδηλώνουν αγάπη και τρυφερότητα. Όλα αυτά τα ζητήματα και πολλά περισσότερα έχουν διατυπωθεί από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας από τη φιλοσοφία ως τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική αλλά και από τη μουσική ως τον κινηματογράφο, κυρίως μέσα από τη μεγαλοφυή αποτύπωση του Ντίσνεϊ. Οι γάτες ανήκουν στην καθημερινότητά μας και η καθημερινότητά μας ανήκει στις γάτες, σπιτωμένες κι αδέσποτες.

Σε αυτές τις τελευταίες, και συγκεκριμένα στον γατόκοσμο του κέντρου των Αθηνών, στρέφει την οξυδερκή ματιά της η Ντόρα Ρίζου με μιαν ανθρώπινη και γατίσια μαζί ευαισθησία, που προκαλεί συγκίνηση με τη διακριτικότητα που χειρίζεται μια δύσκολη συνθήκη ζωής ανθρώπων και γατών, καθώς οι μοίρες τους ταυτίζονται, γίνονται κοινές στην αναζήτησή τους για μια καλύτερη καθημερινότητα, ένα φιλικό περιβάλλον, μιαν αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Μέσα από το ειδύλλιο του Εφιάλτη και της αγαπημένης του Αμαλίας, δυο γατιών με διαφορετική καταγωγή και προσλαμβάνουσες, ενταγμένων στην αστική τοπογραφία του σύγχρονου αθηναϊκού κέντρου, έμφορτων με σύγχρονα προβλήματα και προβληματισμούς, παρακολουθούμε την προβολή των ανθρώπινων καταστάσεων στη ζωή τους. Ζητήματα όπως αυτά της υιοθεσίας, του ρατσισμού, των κοινωνικών διακρίσεων, των παγιωμένων προκαταλήψεων, των πολιτικών αναταραχών, των κινητοποιήσεων, εντάσσονται στον κόσμο των γατών, σε ένα περίγραμμα πιο καθαρό που αναζητά στους αφιλόξενους αθηναϊκούς δρόμους του κέντρου τον χαμένο μας ανθρωπισμό μέσα στη σύγχρονη θλίψη που μας συντρίβει. Η αθηναϊκή ιστορία αγάπης δυο γατών, μια σύγχρονη παραλλαγή της «Λαίδης και του Αλήτη», μας εξανθρωπίζει λυτρωτικά μέσω της σχέσης μας και της επαφής μας με τα ζώα.

Αυτή η ιστορία αγάπης, που καταφέρνει να επιβιώσει μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, είναι το παραμύθι της δικής μας πραγματικότητας, της δικής μας αγάπης που περιδιαβαίνει τους πολύβοους δρόμους της πρωτεύουσας. Η έκδοση κοσμείται από μιαν εικονογράφηση που συμπληρώνει το κείμενο αρμονικά παρακολουθώντας τις αποχρώσεις της αφήγησης.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

Εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 15/11/18

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Ντόρα Ρίζου γεννήθηκε και σπούδασε καλές τέχνες στην Αθήνα. Το όνομα της έγινε γνωστό στους κύκλους της μουσικής βιομηχανίας από τα πρώτα της κι όλα βήματα στα ατελιέ της τότε Columbia, ενώ εδραιώθηκε με την πολυετή συμμετοχή της ως καλλιτεχνική διευθύντρια και παραγωγός στην δισκογραφική εταιρία ΛΥΡΑ. Παράλληλα με την ιδιότητά της ως ζωγράφος έχει εκθέσει έργα της τόσο σε γκαλερί όσο και πολυχώρους σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Από το 2008 η κύρια απασχόλησή της είναι ο πολυχώρος Black Duck  τον οποίο ίδρυσε στη Χρήστου Λαδά και αποτελεί κεντρικό άξονα των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της! Μέσα από την πολύπλευρη δημιουργία της εκφράζει σφαιρική αγάπη για τις τέχνες αλλά και για το κέντρο της Αθήνας το οποίο λατρεύει!

 

Scroll To Top