Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Οι θέσεις του Συλλόγου μας για τις εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και την Επικουρική μας Σύνταξη.

Οι θέσεις του Συλλόγου μας για τις εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και την Επικουρική μας Σύνταξη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                                         Αθήνα, 27 Ιουλίου 2018

Οι θέσεις του Συλλόγου μας για τις εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και την Επικουρική μας Σύνταξη.

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf1%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84

Αγαπητά μέλη του ΣΣΙΛΤΕ, ασφαλισμένοι του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, με συνέπεια και σοβαρότητα, με την παρούσα ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει και επικαιροποιεί τις θέσεις του για το ζήτημα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που έχει ανοίξει την τελευταία 5ετία, με επώδυνες συνέπειες για τους συνταξιούχους συναδέλφους μας.

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

         Το αυτοδιαχειριζόμενο Επικουρικό Ταμείο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, το οποίο κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 4 του ν. 2084/1992, αποτελεί φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης, ιδρύθηκε από συναδέλφους της Ιονικής το 1979 και στην συνέχεια εντάχθηκαν και συνάδελφοι άλλων Τραπεζών όπως, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΘΗΝΩΝ, ΑΤΤΙΚΗΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ. Μετά την συγχώνευση των Τραπεζών μελών του Ταμείου με άλλα πιστωτικά ιδρύματα, αυτομάτως υπήρξε κατάργηση της εισόδου νέων μελών και εισφορών στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Επίσης το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχει στερηθεί οριστικά την εγγραφή νέων ασφαλισμένων, αφού οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις Τράπεζες, σύμφωνα με τομ. 3371/2005, δεν ασφαλίζονται σε αυτό, αλλά στο Ε.Τ.Ε.Α. Ακολούθως το Επικουρικό Ταμείο μέσα σε 5 χρόνια (2010-2015) απώλεσε 211 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά του! Το 2010 τα αποθεματικά του ταμείου άγγιζαν τα 397 εκατ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 υπολογίστηκαν σε 186 εκατ. ευρώ! Μετά την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου οι απώλειες ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ. Το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου το 2012, το γνωστό ως PSI, οδήγησε σε απώλεια 100 εκατ. ευρώ, ενώ τέλος η απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στις 16 Δεκεμβρίου 2015 (με την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υφυπουργού) να συμμετάσχει στην Α.Μ.Κ. της ATTICA BANK με 55,5 εκατ. ευρώ έδωσε τη χαριστική βολή με την απώλεια να φτάνει σήμερα τα 52,5 εκατ. ευρώ. Επίσης με τις συνεχείς εθελούσιες αποχωρήσεις προσωπικού Τραπεζών, η σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σήμερα είναι 0,6 εργαζόμενος ανά 1 συνταξιούχο και συνεχώς επιδεινώνεται. Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων ήταν η οικονομική εξαθλίωση 4.500 οικογενειών συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που λαμβάνουν πλέον από 1 Ιουλίου 2017, ως μηνιαία σύνταξη 50 ευρώ μικτά (μείωση 93%) και 1.800 οικογενειών συνταξιούχων μας να παίρνουν μειωμένη επικουρική σύνταξη έως 70%. Οι δε 3.800 ενεργοί ασφαλισμένοι να επιχειρούν αποχώρηση από το Ταμείο με επιστροφή των εισφορών τους.  

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

          Μετά τα προαναφερόμενα δυσμενή στοιχεία της Επικουρικής μας Ασφάλισης, οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, από τις 7 Οκτωβρίου 2015 με επανειλημμένες επισκέψεις και αναφορές προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο ζητούν την ένταξη των 6.340 συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, βάσει Νομικής Υποχρέωσης του Κράτους που πηγάζει από τα Άρθρα 11 παρ. 2 του Ν.Δ. 997/1979, 2 παρ. 4 του Ν. 2084/1992, 22 παρ. 5 & 4 1 & 2 του Συντάγματος.  Η από 27/10/2015 υπόσχεση του Υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου ότι «θα δοθεί δίκαιη λύση στους συνταξιούχους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ» παραμένει γράμμα κενό, χωρίς υλοποίηση. Η ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ ασφαλώς αποτελεί την μόνη προοπτική (με μέση επικουρική σύνταξη 160 ευρώ), καθ΄ όσον το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ θα ολοκληρώσει οσονούπω τον κύκλο του ελλείψει νέων πόρων και νέων μελών.

Επίσης οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ έχουν προτείνει εγγράφως προς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ από τις 19.12.2014 την διατήρηση του ανώτατου ορίου του μικτού βοηθήματος σε 390 ευρώ και κατώτατο όριο μικτού βοηθήματος 150 ευρώ, μέχρι να ενταχθούμε στο ΕΤΕΑΕΠ.                                                                                                          

Με την 2724/2018 πρόσφατη απόφαση του ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ εξ άλλου που εκδόθηκε την Δευτέρα 4/6/2018 και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής είχε ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση (469/22-9-2017), ακυρώθηκε η τροποποίηση του Καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και ως εκ τούτου οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ζητούν να εφαρμοστεί η απόφαση με την επαναφορά της Επικουρικής Σύνταξης στα πρότερα επίπεδα και την καταβολή των επιδικασθέντων αναδρομικών.

Τέλος ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας με την από 20 Ιουνίου 2018 έγγραφη πρότασή του προς το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η οποία έγινε κατ΄ αρχήν δεκτή, ζητά να παρασταθούμε από κοινού όλοι οι έχοντες έννομο συμφέρον φορείς του Ταμείου (Συνταξιούχοι, Εργαζόμενοι και Δ.Σ. ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ) στον αρμόδιο Υφυπουργό Πετρόπουλο. Αίτημα της κοινής σύσκεψης θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις της ένταξης των 6.340 συνταξιούχων στο ΕΤΕΑΕΠ και η διασφάλιση των εισφορών όσων εργαζομένων ασφαλισμένων δεν επιθυμούν την ένταξή τους στο Κρατικό Επικουρικό. 

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ 5ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ καλεί ΟΛΑ τα μέλη του να δώσουν το παρών στην ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ που προκήρυξε το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για την Κυριακή 5η Αυγούστου 2018, Κυριακή και ώρα 10.00 π. μ. στο κλειστό γυμναστήριο του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, Ευελπίδων 2 και Μαυροματαίων 26, Αθήνα.

Η βεβιασμένη Αυγουστιάτικη εν μέσω διακοπών, πρωτοφανής  Γ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ χωρίς την συμμετοχή 2.830 αποκλεισθέντων συνταξιούχων μας, που σκοπό έχει εκτός των άλλων να σταματήσει η απαίτηση των συνταξιούχων περί καταβολής επί πλέον αναδρομικών και για τους επόμενους μήνες όπως αποφάσισε το Εφετείο Αθηνών στις 4/6/2018, δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί χωρίς την παρουσία μας, την διαφωνία μας και την νόμιμη αντίδρασή μας.

Οι όποιες αντικαταστατικές χωρίς νόμιμη βάση διαδικασίες και αποφάσεις, όπως η μη επίτευξη της απαιτούμενης απαρτίας της Γ.Σ. και τυχόν απόφαση για Πανελλαδική Μυστική Ψηφοφορία τύπου δημοψηφίσματος, περί τροποποίησης όλων των Άρθρων του Καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απαιτούμενη αυξημένη απαρτία της Γενικής Συνέλευσης, θα προσβληθούν άμεσα και εμπεριστατωμένα μέσω της δικαστικής οδού.     

——————————————-

 

Υ.Γ.  Δυστυχώς «η προπέτεια» (απερισκεψία) του διασπαστικού Συλλόγου της Ιονικής Ενότητας και του Συλλόγου (των 48 μελών) Εργαζομένων Προερχομένων εκ της Ιονικής, χάριν εντυπώσεων ένα μήνα νωρίτερα, «να κάψουν τα νομικά χαρτιά των ασφαλισμένων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με χαμένες από χέρι αιτήσεις προσωρινών διαταγών», αποδυνάμωσε το νομικό οπλοστάσιο των συνταξιούχων.

-Πιο συγκεκριμένα απερρίφθη  με απόφαση του Δικαστηρίου στις 4/7/2018 η αίτησή τους για ανάκληση της διορισθείσας προσωρινής διοίκησης και διορισμό νέας διοίκησης στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και επίσης απερρίφθη στις 18/7/2018 η δεύτερη αίτηση προσωρινής διαταγής που έκαναν για την αναστολή διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για τις 5/8/2018.

-Είναι οι ίδιοι «συνεπείς παντογνώστες συνάδελφοι» που ματαίωσαν με εντολή τους προς την δικηγόρο τους κα Πετρόγλου, την ασκηθείσα αγωγή 811 συναδέλφων κατά του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για την δεύτερη μείωση κατά 35% της επικουρικής μας σύνταξης το 2013.

-Είναι οι ίδιοι τρεις (3) εκλεγμένοι με την παράταξη της Ιονικής Ενότητας στο Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής, οι οποίοι την 1η Φεβρουαρίου 2018 δεν ψήφισαν την Πρόταση του Προεδρείου του Δ.Σ. για υποβολή Μηνυτήριας Αναφοράς κατά του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και των ηθικών αυτουργών σε οποιοδήποτε επίπεδο.

-Η απάντηση στην δήθεν αγωνιστικότητα της Ιονικής Ενότητας και την «συμβιβασμένη λειτουργία του ΣΣΙΛΤΕ», είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μόνο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής συνάδελφος Γιώργος Κολλάτος και μέλη του Προεδρείου, υπέστησαν τρεις μηνύσεις από το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για τα επεισόδια της Γ.Σ. την 1/3/2015 στο ξενοδοχείο Κάραβελ και ουδείς άλλος «αγωνιστής».

-Όσο για τις ψευδείς αναφορές τους με επανειλημμένες ανακοινώσεις της Ιονικής Ενότητας ότι «… οι διοικούντες το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ διπλασίασαν τις επικουρικές συντάξεις σε συγχορδία με τον κ. Κολλάτο, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για το ταμείο», να υπενθυμίσουμε στους συκοφάντες ότι, ο συνάδελφος Κολλάτος όταν έγιναν οι αυξήσεις των συντάξεων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ήταν εργαζόμενος στην Τράπεζα και δεν είχε καμία σχέση με τις συντάξεις και το Ταμείο.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ  -  Η ΔΥΝΑΜΗ  ΜΑΣ

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας

Γιώργος Κολλάτος – Πρόεδρος, Γιάννης Βέργος – Αντιπρόεδρος,                           Αθηνά Καραδελή – Γεν. Γραμματέας, Ξανθίππη Γκλαβοπούλου-Κρικέλη –Αν. Γεν. Γραμματέας, Ηλίας Προκόπης – Ταμίας

Scroll To Top