Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Οι θέσεις του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής στο 38ο Συνέδριο της ΟΣΤΟΕ

Οι θέσεις του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής στο 38ο Συνέδριο της ΟΣΤΟΕ

Τα σημεία των προτάσεων του Προέδρου του ΣΣΙΛΤΕ, Γιώργου Κολλάτου στο 38ο Συνέδριο στις 12/11/2019

%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b5-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bfΣυναδέλφισσες, Συνάδελφοι συνταξιούχοι, σύνεδροι της ΟΣΤΟΕ.

Η σημερινή μου σύντομη παρέμβαση έχει σκοπό να αναβαθμίσει την μελλοντική δράση και τα αποτελέσματα της ΟΣΤΟΕ, μέσα από προτάσεις και νέες πρακτικές, αλλά και να ασκήσει καλόπιστη κριτική και αξιολόγηση για την υποβαθμισμένη προβολή και ατελή λειτουργία της Ομοσπονδίας μας σε ορισμένα ζητήματα.

-Όσον αφορά τον Διοικητικό Απολογισμό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οργανωτικά είμαστε στην ίδια μειονεκτική θέση του παρελθόντος αφού η Ομοσπονδία των Συνταξιούχων Τραπεζικών εξακολουθεί να εκπροσωπεί την μειοψηφία των 50.000 τραπεζοσυνταξιούχων. Δεν συμμετέχουν όπως είναι γνωστό για διάφορους λόγους –ιδεολογικούς, οικονομικούς και προσωπικούς- στην ΟΣΤΟΕ οι πολυπληθέστεροι Σύλλογοι Συνταξιούχων Εθνικής, Πίστεως και Εμπορικής. Προτείνω αμέσως μετά το Συνέδριο το Δ.Σ. της ΟΣΤΟΕ να συστήσει επιτροπή διαλόγου με τους προαναφερόμενους μη συμμετέχοντες Συλλόγους ξεπερνώντας ταμπού, αντικειμενικές και προσωπικές φιλοδοξίες, προκειμένου να ενσωματωθούν και να εκπροσωπούνται και οι υπόλοιποι Σύλλογοι και Συνταξιούχοι από την Ομοσπονδία. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας που θα δυναμώσει και θα καταστήσει την ΟΣΤΟΕ υπολογίσιμη δύναμη στην κάθε Κυβέρνηση και στην κάθε Τράπεζα.

Στον Διοικητικό Απολογισμό και Προϋπολογισμό επίσης, θα ήθελα να αναφέρω  ότι για το σοβαρό ζήτημα της Επικουρικής Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ το οποίο από το 2015 χορηγεί σε 5.000 ασφαλισμένους την εξευτελιστική επικούρηση των 47,50 ευρώ το μήνα, η Ομοσπονδία παραβρέθηκε στις 8 άκαρπες συναντήσεις μας με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όμως δε δόθηκε ποτέ από την ΟΣΤΟΕ η ανάλογη δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες). Σήμερα έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες, από τις 19/09/2019, που από κοινού στείλαμε Υπόμνημα για την ένταξη της επικουρικής μας σύνταξης στο ΕΤΕΑΕΠ στο νέο Υφυπουργό αρμόδιο για τα Ασφαλιστικά Θέματα και ακόμα δεν μας έχει δεχτεί για να συζητήσουμε. Προτείνω την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία της ΟΣΤΟΕ και των Προεδρείων των Συλλόγων Ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να μεταβούμε, έστω και ακάλεστοι, στο γραφείο του νέου κ. Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τέλος η ΟΣΤΟΕ (Ομοπσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Ελλάδος) αλλά και η ΑΓΣΣΕ (Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων), να επιληφθούν, να δημοσιοποιήσουν και να ζητήσουν: α) Εξομοίωση των συντάξεων χηρείας παλαιών και νέων, πριν και μετά το Νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016). Σήμερα οι μεν νέες συντάξεις χηρείας αναπροσαρμόστηκαν από το 50% στο 70%, με το Νόμο 4611/2019, οι δε παλιές πριν το 2016,(οι οποίες αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων) παρέμειναν στο 60%.

β) Μετά τον επανυπολογισμό των Κύριων Συντάξεων του Νόμου Κατρούγκαλου, αρκετές εκατοντάδες συνταξιούχων τραπεζικών και χιλιάδες συνταξιούχων των άλλων Ταμείων, είχαμε αρνητική προσωπική διαφορά, με όφελος για τον συνταξιούχο από 100 έως 500 σχεδόν ευρώ, που προέκυψε λόγω των μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών που μας παρακρατούσαν στον εργασιακό μας βίο τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία. Η αύξηση της Κύριας Σύνταξης θα δοθεί σύμφωνα με την απόφαση του ΕΦΚΑ σε 5 ετήσιες δόσεις (από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2023). Το παράλογο και αντισυνταγματικό που εφαρμόστηκε σύμφωνα με τα Εκκαθαριστικά του Ιανουαρίου 2019 της Κύριας Σύνταξης, είναι ότι μας γίνεται από τώρα παρακράτηση για Υγειονομική Περίθαλψη (6%) και για Εισφορά Αλληλεγγύης και για τα ποσά της Αρνητικής Προσωπικής Διαφοράς που δεν έχουμε πάρει ακόμα και  θα τα λάβουμε σταδιακά στο μέλον μέχρι το 2023! Ζητάμε προς τούτο την άμεση παρέμβαση της ΟΣΤΟΕ και ΑΓΣΣΕ.

-Να αναφέρω ότι υπερψηφίζουμε τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό της ΟΣΤΟΕ, καθ΄ όσον η όλη διαχείριση «έγινε με φειδώ  και περίσκεψη» όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, μέσα στα σημερινά ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια της δεκαετίας της κρίσης που μαστίζει τους συνταξιούχους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

-Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις εργασίες του 38ου Συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.-

%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b5-%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%bf

Scroll To Top