Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Σύμφωνα με σημερινή εξαγγελία του Υπουργού κ. Ιωάννη Βρούτση, τα αναδρομικά θα πιστωθούν μαζί με τις κύριες συντάξεις

Σύμφωνα με σημερινή εξαγγελία του Υπουργού κ. Ιωάννη Βρούτση, τα αναδρομικά θα πιστωθούν μαζί με τις κύριες συντάξεις

Συνάδελφοι,

Μετά από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε μη νόμιμες τις περικοπές των κύριων συντάξεων των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 από τον Ιούνιο του 2015 έως το Μάιο του 2016 και την εξαγγελία πίστωσής τους εντός του Οκτωβρίου, υπάρχει μία γενικευμένη αγωνία ανάμεσα στους συνταξιούχους και βεβαίως τα μέλη μας για την ακριβή ημερομηνία που θα κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης εξήγγειλε σήμερα από τη Βουλή ότι τα αναδρομικά θα πιστωθούν μαζί με τις κύριες συντάξεις του Νοεμβρίου σε ημερομηνίες στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Η πίστωση θα έχει χωριστό κωδικό προκειμένου να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι ακριβώς ποιο ποσό θα εισπράξουν από τα αναδρομικά, το ποσό θα είναι ακατάσχετο, αλλά φορολογητέο και θα του έχουν ήδη επιβληθεί οι νόμιμες κρατήσεις 6% υπέρ κλάδου υγείας.

Για να αποφεύγονται συγχύσεις, δικαιούχοι αυτών των αναδρομικών είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν αθροιστικά μικτές συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Για να γνωρίζετε αν είστε δικαιούχοι βεβαίως σημειώστε ότι σε αυτό το ποσό δεν πρέπει να συμπεριλάβετε την επικουρική σύνταξη ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Επιπλέον, όσοι είστε δικαιούχοι, προκειμένου να υπολογίσετε το ποσό που θα λάβετε από τα αναδρομικά, θα πρέπει να ανατρέξετε στο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης Ιανουαρίου 2019, όπου αναγράφονται οι κρατήσεις του Ν4051/2012 και του Ν4093/2012, να τις αθροίσετε και να τις πολλαπλασιάσετε επί τους 11 μήνες που κρίθηκαν παράνομες.

Μία σημαντική παράμετρος είναι ότι σύμφωνα με τον Υπουργό, όσοι λάβουν τα αναδρομικά θα πρέπει να παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες και όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, οι αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί δεν είναι δυνατόν να παρεμποδιστούν. Ωστόσο, ίσως αυτό να μπλοκάρει την κατάθεση αγωγών στο εξής.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε εκτενώς με τους νομικούς και ασφαλιστικούς μας συμβούλους και βεβαίως θα σας ενημερώσουμε το επόμενο διάστημα.

 

Scroll To Top