Τελευταία Νέα
Home / Άρθρα / Φάρμακα πρώτων βοηθειών για το φαρμακείο του σπιτιού της ιατρού του ΣΣΙΛΤΕ κ. Ναταλίας Πριαχίνα

Φάρμακα πρώτων βοηθειών για το φαρμακείο του σπιτιού της ιατρού του ΣΣΙΛΤΕ κ. Ναταλίας Πριαχίνα

Φάρμακα πρώτων βοηθειών για το φαρμακείο του σπιτιού.

 

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Φυσιολογικός ορός: Χρησιμοποιείται για καθαρισμό της πάσχουσας περιοχής (εκδορές, πληγές).

Οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη): Το οινόπνευμα σε διάλυμα νερού αποτελεί καλό αντισηπτικό.

Οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου): Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση ξένων σωμάτων από τις πληγές.

Ερυθρό βάμμα του ιωδίου (Betadine): Χρησιμοποιείται για την απολύμανση των τραυμάτων.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΏΣΙΜΑ

• Αντιβιοτικά σε σκόνη, αλοιφή ή σπρέι για την περιποίηση τραυμάτων

• Βαμβάκι, γάζες (μεγάλες, μικρές), επίδεσμοι ελαστικοί και απλοί, συγκολλητικές ταινίες (λευκοπλάστη)

•Τζελ αλόης ή φαρμακευτική κρέμα  για εγκαύματα

• Βαζελινούχες αντιβιοτικές γάζες που εναποτίθενται στην πάσχουσα περιοχή χωρίς επικόλληση

ΑΝΤΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Αντισταμινικά σκευάσματα κατάλληλα σε περίπτωση αλλεργίας από διάφορες αιτίες, όπως τσιμπήματα εντόμων, μεδουσών κ.ά.

• Αντιισταμινική αλοιφή

• Αμμωνία

• Αντιδιαρροϊκά φάρμακα

• Κορτιζόνη

ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

• Σαλικυλικό οξύ (π.χ. ασπιρίνη)

• Παρακεταμόλη (π.χ. Depon, Ponstan)

• Ισχυρότερα παυσίπονα (π.χ. Lonarid)

Για τη χειμερινή περίοδο για να αντιμετωπίζουμε τις ιογενής λοιμώξεις θα χρειαστούν σκευάσματα βιταμίνης C 1gr, ταμπλέτες ή βάμμα Εχινάκεα, βάμμα Πρόπολις

Όταν μένουμε στην ύπαιθρο, είναι απαραίτητο να έχουμε αντιοφικό εμβόλιο, η χορήγηση του οποίου επιβάλλεται να γίνει από γνώστη υποδόριων ή ενδομυϊκών αινέσιμων σκευασμάτων.

Κάθε φαρμακείο πρέπει επίσης να περιέχει: θερμόμετρο,  ψαλίδι, σύριγγες μιας χρήσεως, γάντια μιας χρήσεως, φακό, σημειωματάριο και στυλό (σε περίπτωση που πρέπει να δοθούν οδηγίες από το τηλέφωνο και να κρατηθούν σημειώσεις).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Πρέπει να ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και να τα ανανεώνουμε εγκαίρως. Καλό είναι να μην πετάμε τη συσκευασία τους, στην οποία περιέχονται οι οδηγίες χρήσης που πρέπει να συμβουλευόμαστε, και να τα τοποθετούμε σε εμφανή σημεία στα οποία όμως να μην έχουν εύκολη πρόσβαση τα μικρά παιδιά. Πρέπει να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων. Μερικά από αυτά  μετά την πρώτη χρήση έχουν περιορισμένη διάρκεια, ημερών ή εβδομάδων. Κάποια είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες, στην υγρασία και στην έκθεση στον ήλιο.

Αν ο ασθενής παρουσιάζει δύσπνοια, καρδιακή ανεπάρκεια, μεγάλη αιμορραγία, απώλεια συνείδησης, σοβαρά εγκαύματα, σοκ, δηλητηρίαση, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ασθενοφόρο. Για κάθε επείγον πρόβλημα υγείας καλέστε το ΕΚΑΒ στο 166, από κάθε τηλεφωνική συσκευή (σταθερό, κινητό, καρτοκινητό, κερματοδέκτη ή καρτοτηλέφωνο) –η κλήση είναι χωρίς χρέωση. Δώστε, οπωσδήποτε, τις πληροφορίες: τι συμβαίνει, πού έγινε, πόσοι είναι οι πάσχοντες, ποιος είστε και το τηλέφωνο από το οποίο καλείτε. Μην κλείνετε το τηλέφωνο πρώτος. Η ψυχραιμία είναι η σημαντικότερη πρώτη βοήθεια. Αν υπάρχει φόβος τραυματισμού της ράχης ή του αυχένα, αν υπάρχει σοβαρό κάταγμα, αν δεν υπάρχει άλλος να φροντίσει ένα θύμα που έχει χάσει τις αισθήσεις του, τότε θα πρέπει να παραμείνετε κοντά στον ασθενή και να μην επιχειρήσετε να τον μετακινήσετε έως ότου φτάσει το ασθενοφόρο.

farmakiospitiou

 

Scroll To Top