Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Ένα Αντίο και ένα Ευχαριστώ στον Δημήτρη Τσοβόλα. Ένα Αφιέρωμα και μία Αποκάλυψη για την άγνωστη στους περισσότερους συμβολή του στην Ιονική Οικογένεια – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Ένα Αντίο και ένα Ευχαριστώ στον Δημήτρη Τσοβόλα. Ένα Αφιέρωμα και μία Αποκάλυψη για την άγνωστη στους περισσότερους συμβολή του στην Ιονική Οικογένεια – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

  • Ένα Αντίο και ένα Ευχαριστώ στον Δημήτρη Τσοβόλα.
  • Ένα Αφιέρωμα και μία Αποκάλυψη για την άγνωστη στους περισσότερους συμβολή του στην Ιονική Οικογένεια.

tsovolas

Ο Δημήτρης Τσοβόλας δεν είναι πια μαζί μας. Ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι ήταν αδιαμφισβήτητα μία από τις κεντρικές πολιτικές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης, που αγαπήθηκε έντονα από τον ελληνικό λαό γιατί θεωρείτο και ήταν δικό τους παιδί, ενώ η σεμνότητά του ήταν παροιμιώδης (και δυστυχώς σπάνια…) στο πολιτικό προσωπικό. Η – έστω και καθυστερημένη – αναγνώριση της εντιμότητάς του ακόμα και από τους σφοδρούς πολιτικούς του αντιπάλους και βεβαίως η αστείρευτη αγάπη και ο σεβασμός από τα λαϊκά στρώματα, είναι σίγουρα η σπουδαιότερη παρακαταθήκη και το μεγαλύτερο παράσημο για κάθε άνδρα του δημόσιου βίου. Μάλιστα, οι ασυμβίβαστες αρχές και αξίες που υπηρέτησε πάντοτε στο πλευρό των αδυνάμων, διανθίζονται στο ακόλουθο αφιέρωμα και από μία αποκαλυπτική ιστορία που σίγουρα θα συγκινήσει τους συναδέλφους της Ιονικής…

 

Σίγουρα, στο μυαλό των περισσοτέρων, ο Δημήτρης Τσοβόλας συνδέθηκε με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο ίδιος ήταν κάτι πολύ περισσότερο από έναν πολιτικό που χρημάτισε Υπουργός Οικονομικών σε κρίσιμα χρόνια.

Είχε γεννηθεί το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας σε πολύ φτωχή οικογένεια που στα μετεμφυλιακά χρόνια αντιμετώπισε διώξεις λόγω της συμμετοχής της στην Εθνική Αντίσταση και στο ΕΑΜ επί Κατοχής. Έστω και αν καταγόταν από φτωχή οικογένεια ενός αγωνιστή, κατόρθωσε με πολλές δυσκολίες να σπουδάσει νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ενασχόλησή του με την πολιτική, που σημάδεψε βεβαίως τη ζωή του, ξεκίνησε από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, αφού υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κόμματος. Η σεμνότητα που επιδείκνυε απέναντι στα φώτα της δημοσιότητας και η εντιμότητά του, δεν τον εμπόδιζαν να παραμένει ασυμβίβαστος και φλογερός στο δημόσιο λόγο του σε θέματα πολιτικής και προστασίας των αδυνάμων.

Η προσωπικότητά του ξεχώρισε γρήγορα και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Επανεξελέγη εύκολα το 1981 και ξανά το 1985.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ακόμα και σήμερα θεωρείται από πολλούς ως ο δημοφιλέστερος υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε.

Ο λαός τον «αθώωσε»

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και το πολωμένο πολιτικό σκηνικό στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90 δεν τον άφησαν ανέγγιχτο. Τον Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε 2,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίκης εντυπωσίασε με τη μαχητικότητά του και κέρδισε ακόμα περισσότερους πόντους στη λαϊκή κοινή γνώμη. Μάλιστα, αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά το ήθος, την εντιμότητα και το ασυμβίβαστο των αρχών και του χαρακτήρα του, αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό εν τέλει έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Η προσωπική δικαίωσή του ήρθε όταν μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993, η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.

Επιπλέον, η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είχε έρθει η ώρα πλέον να διαγράψει τη δική του, προσωπική πορεία.

Διαφωνώντας με πολλούς πρώην συντρόφους του για την πορεία που είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ  αποχώρησε το 1995 και στα τέλη του χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) – με σαφή αναφορά στη δικαστική του περιπέτεια.

Το ΔΗΚΚΙ σημείωσε αξιόλογη επιτυχία στις εκλογές του 1996 και μπήκε στη Βουλή. Ωστόσο, στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν κατόρθωσε να λάβει το απαραίτητο ποσοστό για τη Βουλή. Βέβαια, ο Δημήτρης Τσοβόλας συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που αποχώρησε για να ιδιωτεύσει ως δικηγόρος το 2004. Και σε αυτή του δραστηριότητα σημείωσε μεγάλες επιτυχίες, πάντοτε στηρίζοντας αυτούς που βρίσκονταν σε αδυναμία. Μία από τις πλέον γνωστές υποθέσεις που ανέλαβε ήταν ως συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έληξε με την ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

 tsovolas-dikh

«Τιμή και δόξα στο γιο του αγωγιάτη»

Ο εκλιπών ήταν ένας μεγάλος πολιτικός, ο οποίος δικαιώθηκε πλήρως πριν φύγει από τη ζωή. Εγκατέλειψε την πολιτική και αγωνίστηκε για την Δικαιοσύνη ως το τέλος της ζωής του. Ο νεαρός δικηγόρος από την Άρτα που έγινε αρχικά βουλευτής και ύστερα υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν πιθανώς ο πιο έντιμος πολιτικός της εποχής του. Και υπάρχουν πολλές ιστορίες που το επιβεβαιώνουν…

Η δημοφιλία του Τσοβόλα ήταν πολύ μεγάλη, ακόμα και εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ήταν πάντοτε υπερήφανος για την καταγωγή του και καθόσον οι αντίπαλοί του (ακόμα και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ) δεν έβρισκαν τι να του προσάψουν, στράφηκαν σε «χτυπήματα κάτω από τη μέση», που όμως τους επεστράφησαν πολλαπλάσια…

Όταν δημοσιεύτηκε το άρθρο του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου με τίτλο «Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Άρτας, ο γιος του αγωγιάτη» που κορόιδευε την ταπεινή καταγωγή του Τσοβόλα, πολίτες σε όλη την Ελλάδα ξεσηκώθηκαν για να τον στηρίξουν και τότε βγήκε και το σύνθημα «Τιμή και δόξα στο γιο του αγωγιάτη!».

Ο Δημήτρης Τσοβόλας κατά τη διάρκεια βράβευσής του στην Ήπειρο είχε μιλήσει για αυτή τη φράση: «Οι εκδότες και οι εφημερίδες δεν έβρισκαν να πουν τίποτα για μένα.., Έτσι το μόνο που είπαν είναι «ο γιος του αγωγιάτη» και «ο Μήτσος της Ρήνης». Τι πιο ρατσιστικό… Είμαι περήφανος και ευχαριστώ για την τιμή»

Η ευχαριστήρια επιστολή της «κρατούμενης» Χριστίνας Ωνάση που οδήγησε στη δημιουργία του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

Μία ιστορία που αποδεικνύει το ασυμβίβαστο των αρχών του και την αποτελεσματικότητά του προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων που πάντοτε πιστά υπηρετούσε, έχει να κάνει με τη Χριστίνα Ωνάση. Τότε, το καλοκαίρι του 1983, ανακάλυψε ότι η Χριστίνα Ωνάση χρωστούσε φόρο κληρονομιάς μετά τον θάνατο του πατέρα της που ανερχόταν στο αστρονομικό για την εποχή ποσό των 1,9 δις δραχμών. Οι συνεργάτες της στην Ελλάδα είχαν προχωρήσει σε παρελκυστικές ενέργειες με σκοπό τη μείωση του ποσού.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας έδωσε εντολή να εκδοθεί ένταλμα για τη Χριστίνα Ωνάση, όταν θα ερχόταν στη χώρα για τις καλοκαιρινές της διακοπές τον Αύγουστο, ενώ ο ίδιος αναχώρησε για το χωριό του, όπου η επικοινωνία – άρα και οι πιέσεις… – εκείνη την εποχή ήταν περιορισμένη.

Μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους του Ιδρύματος Ωνάση, η κληρονόμος πλήρωσε όλο το ποσό. Το εκπληκτικό όμως ήταν ότι η ίδια η Χριστίνα Ωνάση σε επιστολή της τον συνεχάρη για την ακεραιότητά του, σημειώνοντας ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν υπήρχαν και άλλοι υπουργοί με αντίστοιχες συμπεριφορές. Μάλιστα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης τον ενημέρωσε ότι θα αναλάμβανε οικειοθελώς τη δωρεά για την ανέγερση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

tsovolas-vouli

Ο Τσοβόλας ΔΕΝ τα έδωσε όλα

Ο Δημήτρης Τσοβόλας είχε συνδεθεί έντονα με την περιβόητη φράση «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, τον Απρίλιο του 1989. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν τα έδωσε όλα» και πως επρόκειτο για ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε σχέση με την οικονομία.

«Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία». Άλλωστε, η εντιμότητα του Τσοβόλα, η ακεραιότητά του στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και αναγνωρίστηκε και από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οκτώ ολόκληρα χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών και δεν βρέθηκε κάτι να καταμαρτυρήσουν σε βάρος του υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που τον διαδέχθηκαν, πολλοί από τους οποίους μάλιστα τον μισούσαν για την επιθετικότητα που είχε δείξει και ο ίδιος εναντίον τους, όταν ήταν υπουργός.

Ο Τσοβόλας έχει αθωωθεί για την κατηγορία αυτή άλλωστε από τον υπουργό της Ν.Δ. που τον διαδέχθηκε, τον κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή διαβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του ’89, τον οποίο εκτέλεσε για το πρώτο εξάμηνο ο Τσοβόλας, είχε αύξηση δαπανών 14% έναντι πρόβλεψης 18% και από το αποθεματικό δεν είχε δαπανηθεί ούτε μια δραχμή!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Ακούραστος, ανιδιοτελής συμπαραστάτης των λαϊκών συμφερόντων : Ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν ο επικεφαλής της νομικής διαχείρισης του Συλλόγου μας στην υπόθεση της καταστροφικής επένδυσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 

Οι μη προνομιούχοι έχουν πάντα ένα αλάνθαστο ένστικτο και είχαν αντιληφθεί ότι ο Τσοβόλας ήταν σεμνός, εργατικός και προπαντός έντιμος. Όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική ζωή, επιχείρησε να διαλύσει το κόμμα του και να επιστρέψει τις επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το ελληνικό κράτος. Σήμερα, που όλοι γνωρίζουμε το τεράστιο χρέος των κομμάτων προς το δημόσιο, πόσο περίεργη μοιάζει αυτή η ενέργεια. Και όμως, έχουν υπάρξει πολιτικοί με ήθος και ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν ένας από αυτούς.

Όλα αυτά τα χρόνια, από όταν έγινε μέλος της Κυβέρνησης μέχρι το τέλος της ζωή του, συνέχισε να κατοικεί σε ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Αχαρνών. Η απλότητά του, η ανθρωπιά του, η συμπεριφορά του, δεν άλλαξαν. Μάλιστα, τα πρώτα χρόνια συνήθιζε να πηγαίνει στο Υπουργείο με το λεωφορείο, χωρίς συνοδεία…

Και έτσι, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μαχόμενη δικηγορία, το «κουσούρι» της υπεράσπισης των αδυνάμων και των λαϊκών αιτημάτων, δεν του έφυγε. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο έδρασε και όταν ως Πρόεδρος της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ζήτησα τη βοήθειά του…

Τώρα που έφυγε ο Δημήτρης Τσοβόλας, είναι νομίζω καιρός να αποκαλύψω την προσωπική μου εμπειρία με τον εκλιπόντα, που φανερώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που τον έκαναν να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα από τους υπόλοιπους πολιτικούς της σύγχρονης εποχής…

Εκτός από την παροιμιώδη σεμνότητα και εντιμότητα που τον χαρακτήριζαν, με τις απαρέγκλιτες αρχές και αξίες καθ’όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του – δυστυχώς σπάνια χαρακτηριστικά στο πολιτικό προσωπικό – ο Δημήτρης Τσοβόλας υπήρξε ανένδοτος συμπαραστάτης των απανταχού αδύναμων και των λαϊκών, συλλογικών αιτημάτων. Κάτι που απέδειξε και σε μένα προσωπικά και σε όλους εμάς της Ιονικής με τη στάση του :

Όταν η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ προχώρησε στην καταστροφική επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ στην ATTICA BANK, οδηγώντας στο μαρασμό και το ναυάγιο το επικουρικό μας ταμείο, από την πρώτη στιγμή του ζήτησα ως πρόεδρος της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ να τεθεί επικεφαλής του νομικού μας επιτελείου σε αυτήν την υπόθεση. Δέχτηκε με μεγάλη χαρά.

Ενώ η υπόθεση προχωρούσε, του τόνιζα επανειλημμένως ότι πρέπει να του καταβάλουμε την αμοιβή του… Η μόνιμη απάντησή του ήταν ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές ή περιθώρια παρερμηνειών : «Σαράντο, εγώ για ζητήματα ασφαλιστικών ταμείων και συλλόγων δεν παίρνω ποτέ χρήματα στη ζωή μου. Ξέχασέ το! Θα συνδράμω και θα στηρίξω την προσπάθειά σας», όπως και πράγματι το έκανε και μας βοήθησε να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη τους υπαίτιους της καταστροφής του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, χωρίς ποτέ να δεχτεί να πάρει ούτε ένα ευρώ. Αυτός ήταν ο Δημήτρης Τσοβόλας. Να γιατί ήταν μοναδικός και ξεχωριστός και ειλικρινά πιστεύω ότι πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τους νεότερους.

Έτσι λοιπόν, λίγο πριν μας αποχαιρετήσει για πάντα, ο Δημήτρης Τσοβόλας άφησε πίσω του μία σπουδαία υπηρεσία και προς όφελος της Ιονικής Οικογένειας…

 —————————————————————–

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ο γνήσιος σοσιαλιστής, ο αγωνιστής μίας πολιτικής εντιμότητας που σπανίζει και της οποία έγινε σύμβολο, ο άριστος νομικός, ο «γιός του αγωγιάτη» από την Άρτα, ανήκει πια στην αιωνιότητα. Η παρακάτω δήλωσή του συμπυκνώνει τη φιλοσοφία όλης του της ζωής και αξίζει να την θυμόμαστε:

«Η πολιτική έχει καταντήσει εκτέλεση ή διαχείριση εντολών ξένων δυνάµεων και εγώ δεν µπόρεσα ποτέ τέτοια πολιτική να εφαρµόσω, γιατί, όταν δεν είσαι ελεύθερος -µε βάση την ιδεολογία σου, τις πολιτικές που πιστεύεις να αποφασίζεις, χωρίς να χρειάζεται να παίρνεις εντολές είτε από ντόπιο είτε από ξένο διαπλεκόµενο παράγοντα, δεν αξίζει η πολιτική. εν αξίζει γιατί δεν είσαι πολιτικός, είσαι απλώς υπάλληλος που εκτελείς εντολές, και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα µου».

tsovolas2-black

Αντίο Δημήτρη Τσοβόλα. Είθε να υπάρξουν κι άλλοι σαν εσένα!

Σαράντος Φιλιππόπουλος

Scroll To Top