Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Από την 1η Μαρτίου ενοποιείται το ΕΤΕΑΕΠ στον e-ΕΦΚΑ

Από την 1η Μαρτίου ενοποιείται το ΕΤΕΑΕΠ στον e-ΕΦΚΑ

%ce%b5%cf%86%ce%ba%ce%b1-%ce%b5%cf%84%ce%b5%ce%b1%ce%b5%cf%80Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η πλήρη συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Αποτέλεσμα της συγχώνευσης είναι η σύσταση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), η λειτουργία του οποία θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου 2020.

Tο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», το οποίο θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ότι ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης και ο κλάδος εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. εντάσσονται με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια  στον e-ΕΦΚΑ. Το ίδιο θα συμβεί για όλα τα ταμεία και τους ειδικούς λογαριασμούς, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχών, αλλά και των τομέων υγείας.

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ  Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ;  «Το ίδιο θα συμβεί για όλα τα ταμεία και τους ειδικούς λογαριασμούς, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχών, αλλά και των τομέων υγείας.» ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ  ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. ΕΙΔΟΜΕΝ.

 

Από την ένταξη του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. στον e-Ε.Φ.Κ.Α. την 1η Μαρτίου 2020 ολοκληρώνεται για το δημόσιο η θητεία του Διοικητή και των Υποδιοικητών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και καταργείται το Διοικητικό του Συμβούλιο. Η διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α. θα αποτελείται από τον Διοικητή του Φορέα, 4 υποδιοικητές και 11μελές Διοικητικό του Συμβούλιο. Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταβατικό στάδιο για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Στόχος σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, είναι με τη θεσμοθέτηση του υπερταμείου e- ΕΦΚΑ, η ταχύτερη διευθέτηση περισσότερων από 430.000 εκκρεμών υποθέσεων συνταξιοδότησης καθώς με την εφαρμογή του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος θα εκδίδονται ταυτόχρονα η κύρια, η επικουρική και η εφάπαξ παροχή του ασφαλισμένου.

Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης περνάει ο ΕΦΚΑ

Η δημιουργία του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρωθεί από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.                                                                                                       Συγκεκριμένα μεταξύ των αλλαγών προωθείται η δημιουργία του Μητρώου Ασφαλισμένων, η χορήγηση των απαιτούμενων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών ηλεκτρονικά, η καθολική εφαρμογή υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, η χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων και γνωματεύσεων, αλλά και η ηλεκτρονική χορήγηση παροχών σε χρήμα.                                                                                         Με τον e-ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει η ψηφιακή απονομή συντάξεων, Σταδιακά θα καταγραφεί ηλεκτρονικά ο ασφαλιστικός βίος των εργαζομένων και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσω του συστήματος Άτλας.

Scroll To Top