Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του Γεν. Γραμματέα ΣΣΙΛΤΕ Ανδρέα Μπάφη

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του Γεν. Γραμματέα ΣΣΙΛΤΕ Ανδρέα Μπάφη

            %ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%86%ce%b7%cf%82-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b1  – Στην κοινωνία μας έχει επικρατήσει μια περίεργη αντίληψη, σχεδόν ρατσιστική, για τον άνθρωπο που συνταξιοδοτείται από την εργασία του. Η αντίληψη αυτή θέλει τον άνθρωπο που παίρνει σύνταξη από τη δουλειά του μετά από 30-35 ακόμα και 40 χρόνια εργασιακού βίου να γίνεται ένας «γέρων» απόμαχος και της ζωής που ασχολείται με τον κήπο του, άντε και με το εξοχικό του, όσοι βέβαια απέκτησαν τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι αρκετό το άγχος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου και χρειάζεται μια γενναία περίοδος ανάπαυσης και χαλάρωσης.

            – Λίγο ο πολιτισμός της εικόνας και της εντύπωσης που προβάλει μόνο το «λαμπερό» ότι και αν είναι αυτό, λίγο η πίεση των νέων γενεών που θέλουν να ηγηθούν στη ζωή και πιέζουν τις παλιές να αποστρατευθούν, φτάσαμε η εξαίρεση του κανόνα να είναι ο άνθρωπος που μετά τον εργασιακό του βίο δραστηριοποιείται πνευματικά, κοινωνικά, ακόμα και σε άλλα επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Έχει χαθεί ο πολιτισμός της συνεργασίας των γενεών, όπως χάθηκε και η κουλτούρα της προσφοράς στο σύνολο. Είμαστε στον αστερισμό της θεοποίησης του εγώ.

          – Αν σκεφτεί κανείς ότι το επίπεδο ζωής με τις ρυθμίσεις της, σε μια κοινωνία στοιχειωδώς πολιτισμένη δυτικού τύπου, στους πολίτες της δεν χάρισε κανείς τίποτα αλλά το, όποιο επίπεδο ζωής είναι αποτέλεσμα του αγώνα των μελών της, όλων των ηλικιών, εργαζόμενων και μη, μικρών και μεγάλων και ότι παρά τον ασταμάτητο και διαρκή αυτό αγώνα τα προβλήματα των απλών ανθρώπων όλων των ηλικιών, μεγάλωσαν αντί να μικραίνουν και πολλαπλασιάσθηκαν αντί να μειώνονται, τότε εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι, δεν πρέπει να πηγαίνει στο σπίτι του αδιαφορώντας και παραιτούμενος από την κοινή προσπάθεια για την επίλυσή τους. Απλά πρέπει να συνειδητοποιεί ότι αλλάζει επίπεδο, συνθήκες και δυνατότητες προσφοράς στη κοινή προσπάθεια για τη λύση τους ή τουλάχιστον στην αντιμετώπιση των συνεπειών τους.

            – Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, ο νόμος του κέρδους και ο πολιτισμός της θεοποίησης τους εγώ είναι οι ακρογωνιαίοι πυλώνες του συστήματος στις λεγόμενες «ανεπτυγμένες» ή αναπτυσσόμενες κοινωνίες. Η κυριαρχία αυτών των δύο πυλώνων είναι αυτή που δημιουργεί  τον πολιτισμό του άκρατου ανταγωνισμού ατόμων, ομάδων, εθνών, λαών και κοινωνικών στρωμάτων μέσα σ’ αυτές. Ο «ανταγωνισμός» αυτός ξεπερνάει τα όρια της αντιπαλότητας και γίνεται αδιαφορία, σκληρότητα, αναλγησία, ανασφάλεια, φόβος, τρομοκρατία και πόλεμος. Γίνεται πολιτισμός του κοινωνικού χάους. Στη διαδικασία αυτή στήνονται και οι μηχανισμοί που τον αναπαράγουν. Να γιατί στον απλό άνθρωπο αντί να μειώνονται, αυξάνονται και μεγαλώνουν τα προβλήματά του.

            – Έως ότου οι άνθρωποι σκεφθούν να αλλάξουν τους πυλώνες ανάπτυξης των κοινωνιών τους, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κοινωνίας «φαύλου κύκλου». Αυτός ο φαύλος κύκλος είναι που περιθωριοποιεί άτομα και ομάδες. Αυτός ο πολιτισμός του φαύλου κύκλου είναι που θέλει και τον απόμαχο του εργασιακού βίου και απόμαχο της ζωής. Θέλει τα άτομα μόνα τους, φοβισμένα και περιθωριοποιημένα.

            – Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Τα σωματεία είναι κύτταρα πρωτοβάθμιας δημοκρατίας. Ζωντανά κύτταρα δημοκρατικής οργάνωσης πολιτών μέσα σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται δημοκρατική.

            – Δεν είναι μόνο συντεχνιακές ενώσεις. Έτσι τα μέλη τους πρέπει να είναι ενεργά, ανάλογα με τις κλίσεις τους. Το Δ.Σ. ενός σωματείου πρέπει να εργάζεται για την ενεργοποίηση του κάθε μέλους του. Δεν πρέπει να μετατρέπει τα μέλη τους σε θεατές της δράσης του. Όσο δραστήριο και αν είναι αυτό. Το πρώτο κριτήριο ποιότητας της δουλειάς ενός Δ.Σ. και της επιτυχίας του, είναι το πόσα μέλη είναι δραστηριοποιημένα και ενεργά και τι κάνει γι’ αυτό. Δεν αρκεί να μας ενημερώνει μόνο για το «πόσα πολλά» προβλήματα έχουμε ή να μας υπενθυμίζει πόσο «κακές είναι οι κυβερνήσεις όταν δεν είναι της αρεσκείας μας.

            – ‘Όσο στην κοινωνία μας υπάρχουν άνεργοι, εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι ή μισθοσυντήρητοι, περιθωριοποιημένες οικονομικά οικογένειες ή άσυλα «προβληματικών» πολιτών, ανύπαρκτη ή προβληματική υγεία, συνθήκες ζωής σκλάβων, καταστροφή του κοινωνικού ιστού και τους περιβάλλοντος, οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα με στόχο  τους τη κοινωνία, αναλγησία των εξουσιών σε βάρος των απλών ανθρώπων, τα σωματεία και τα μέλη τους πρέπει να ξαγρυπνούν. Όλοι οι πολίτες έχουν κάτι να πουν και να κάνουν στη κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση παθογενειών της κοινωνίας και των συνεπειών των προβλημάτων.

            – Τα σωματεία των συνταξιούχων της εργασίας πρέπει να πρωτοστατούν. Οι αρκετές ηλικιακά δεκαετίες των μελών τους, μπορεί καμιά φορά και ο κάματος, δεν είναι πάντα εμπόδια ή αρνητικά δεδομένα. Είναι και θετικά. Η πείρα και η ωρίμανση από τη ζωή, η επιστημονική κατάρτιση, ο χρόνος ο απαλλαγμένος από τη «δουλεία» είναι τα θετικά υλικά που πρέπει να χτίζουμε με αυτά την αλληλεγγύη μεταξύ μας, το μέτωπο κατά των προβλημάτων μας και των άλλων μελών της κοινωνίας. Τον πολιτισμό του εμείς.

            – Μπορούμε και πρέπει να βοηθάμε και να συμπαραστεκόμαστε στις εργαζόμενες ηλικίες, στα προβλήματά τους αφού και τα σωματεία τους τα άλωσε η σκοπιμότητα, ο κυβερνητισμός, η κομματικοποίηση και ο παραγοντισμός έχοντας χάσει τελείως τον ταξικό, τον κλαδικό προσανατολισμό – σκοπό τους και προορισμό τους.

            – Φτάνει να οργανώνουμε επιτροπές ή πρωτοβουλίες με ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν μ’ αυτά και διαθέτουν ένα μικρό κομμάτι του χρόνου τους σε μια εθελοντική βάση με διάθεση προσφοράς. Μπορούμε να ασχολούμαστε με βάση τα ενδιαφέροντά μας και τις ανάγκες μας συμβάλλοντας στη λύση προβλημάτων της οικογένειάς μας, των συναδέλφων μας, της κοινωνίας. Μπορούμε να είμαστε παρόντες στη ζωή και όχι απόμαχοί της. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Ανδρέας Μπάφης

Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας                  

Κιν. 6978171997

ΣΣΙΛΤΕ χρωμα 2

Scroll To Top