Τελευταία Νέα
Home / Άρθρα / Διαταραχή Πανικού ή Κρίσεις Πανικού Άντζελα Π. Νικήτα, BA, MA Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχολόγος της Υγείας

Διαταραχή Πανικού ή Κρίσεις Πανικού Άντζελα Π. Νικήτα, BA, MA Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχολόγος της Υγείας

Διαταραχή Πανικού ή Κρίσεις Πανικού

Η Άννα έπαθε Κρίση Πανικού για πρώτη φορά πριν από 6 μήνες. Την ημέρα εκείνη βρισκόταν στο σπίτι της και προετοιμαζόταν για μια σημαντική παρουσίαση που θα πραγματοποιούσε την επόμενη ημέρα στη σχολή της. Ξαφνικά, αισθάνθηκε έντονο φόβο και ένιωσε την αίσθηση ότι απειλείται. Το δωμάτιο άρχισε να γυρίζει και αισθάνθηκε ότι θέλει να κάνει εμετό. Παρατήρησε ότι έτρεμε όλο της το σώμα, άρχισε να αναπνέει πιο γρήγορα, αισθάνθηκε ταχυκαρδία και έντονη εφίδρωση και ξαφνικά ένιωσε την αίσθηση ότι έχει βγει έξω από το σώμα της και ότι παρατηρεί τον εαυτό της να τρέμει από φόβο μήπως τρελάθηκε ή μήπως πεθαίνει. Όπως περιγράφει αργότερα, αυτά τα συμπτώματα κράτησαν 10 λεπτά μόνο, αλλά εκείνη αισθανόταν ότι ένιωθε έτσι για ώρες. Το επόμενο επεισόδιο Κρίσης Πανικού για την Άννα εμφανίστηκε 3 εβδομάδες αργότερα και από τότε βιώνει κρίσεις πανικού με αυξανόμενη συχνότητα. Δεν μπορεί να καταλάβει πότε θα βιώσει την επόμενη κρίση πανικού, ούτε το μέρος στο οποίο υπάρχει η πιθανότητα να επανεμφανιστεί, αλλά φοβάται κυρίως τα μέρη στα οποία υπάρχει κόσμος, διότι σκέφτεται ότι θα γίνει ρεζίλι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να περνάει περισσότερο χρόνο στο σπίτι και να αρνείται να βγει έξω με φίλους ή να πάει σε μέρη όπου παλαιότερα βίωσε επεισόδιο Κρίσης Πανικού.

Τι είναι οι Κρίσεις Πανικού;

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία και μερικές φορές εμφανίζονται την ώρα που είμαστε χαλαροί ή που κοιμόμαστε. Όλοι έχουμε την πιθανότητα να βιώσουμε ένα επεισόδιο Κρίσης Πανικού μία φορά στη ζωή μας, αλλά υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι, οι οποίοι βιώνουν αλλεπάλληλα επεισόδια. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα επεισόδιο Κρίσης Πανικού, ανησυχούν πολύ έντονα για το επόμενο, καθώς τους τρομάζει η αίσθηση, ότι απειλούνται και ότι δε μπορούν να ξεφύγουν.

 

Μερικές φορές, οι Κρίσεις Πανικού αποτελούν σύμπτωμα κάποιας άλλης διαταραχής, όπως Κατάθλιψη, Διαταραχή Πανικού, Κοινωνική Φοβία, Αγοραφοβία και άλλες Αγχώδεις Διαταραχές. Ανεξάρτητα όμως από την αιτία εμφάνισής της, η Κρίση Πανικού μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευθεί.

 

Συμπτώματα Κρίσεων Πανικού

 

Αίσθημα έντονου φόβου ή δυσφορίας κατά την οποία τέσσερα (ή περισσότερα) από τα παρακάτω συμπτώματα αναπτύχθηκαν αιφνίδια και κορυφώθηκαν μέσα σε 10 λεπτά:

 

1. Αίσθημα παλμών, αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού

 

2. Εφίδρωση

 

3. Τρεμούλα ή έντονος τρόμος

 

4. Αίσθημα κοντανασέματος (δύσπνοιας) ή πλακώματος στο στήθος

 

5. Αίσθημα πνιγμονής

 

6. Πόνος ή δυσφορία στο στήθος

 

7. Ναυτία ή επιγάστρια δυσφορία

 

8. Αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας

 

9. Αποπραγματοποίηση (αισθήματα μη πραγματικότητας) ή αποπροσωποποίηση (αίσθηση απομάκρυνσης/αποστασιοποίησης από τον εαυτό)

 

10. Φόβος απώλειας ελέγχου ή τρέλας

 

11. Φόβος θανάτου

 

12. Παραισθησίες (μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα)

 

13. Ρίγη ή ξαφνικά αισθήματα ζέστης

 

 

 

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στην Κρίση Πανικού και τη Διαταραχή Πανικού;

 

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν Κρίσεις Πανικού χωρίς περαιτέρω επεισόδια ή επιπλοκές, γι’αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που έχουν βιώσει Κρίσεις Πανικού, αναπτύσσουν διαταραχή πανικού. Η Διαταραχή Πανικού χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες Κρίσεις Πανικού, σε συνδυασμό με πολύ έντονες αλλαγές στη συμπεριφορά ή επίμονο άγχος που σχετίζεται με μια περαιτέρω επίθεση.

 

Κάποιος που αντιμετωπίζει τη Διαταραχή Πανικού, εμφανίζει τα παρακάτω συμπτώματα:

 

• Βιώνει πολύ συχνά απροσδόκητες Κρίσεις Πανικού, οι οποίες δεν έχουν ξεκάθαρη αιτία

 

• Έντονη ανησυχία για προσβολή επόμενης Κρίσης Πανικού

 

• Μεγάλη αλλαγή της συμπεριφοράς εξαιτίας των Κρίσεων Πανικού, όπως για παράδειγμα, αποφυγή συγκεκριμένων τοποθεσιών στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί προηγούμενη Κρίση Πανικού Συμβουλές αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση των Κρίσεων Πανικού

 

• Ενημερωθείτε για την Κρίση Πανικού και απομυθοποιείστε τα συμπτώματα

 

• Αποφύγετε το κάπνισμα, την καφεΐνη και τις διεγερτικές ουσίες

 

• Μάθετε πως να ελέγχετε την αναπνοή σας

 

• Ενημερωθείτε για τεχνικές χαλάρωσης

Σε περίπτωση που οι Κρίσεις Πανικού δεν υποχωρούν ή στην περίπτωση που εμφανίζετε Διαταραχή Πανικού, ζητήστε βοήθεια από ειδικευμένο ψυχολόγο.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών με έναν ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας, θα σας δοθεί η ευκαιρία:

 

• Να εντοπίσετε την αιτία δημιουργίας μιας Κρίσης Πανικού και να αποφύγετε ίσως την εμφάνιση Διαταραχής Πανικού

 

• Να μάθετε να αναγνωρίζετε, να ελέγχετε και να τροποποιείτε τον τρόπο σκέψης σας

 

• Να μάθετε τεχνικές χαλάρωσης και σωστής αναπνοής, ώστε να περιορίζετε και να ελέγχετε το άγχος σας

 

• Να εκπαιδευτείτε για τη σημασία του κάθε συμπτώματος που αισθάνεστε

 

Άντζελα Π. Νικήτα, BA, MA

Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχολόγος της Υγείας

Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπέυτρια

www.angelanikita.gr

www.facebook.com/corfupsychologist

Scroll To Top