Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Διευκρινίσεις για την πίστωση των συντάξεων Ιουνίου

Διευκρινίσεις για την πίστωση των συντάξεων Ιουνίου

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, χθες και σήμερα (25.5 & 26.5), έγινε η πίστωση των συντάξεων Ιουνίου και είχαμε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποιες από τις εκκρεμότητες που υπήρχαν, προκειμένου να σας ενημερώσουμε :

- Κατά την καταβολή των συντάξεων Μαΐου (που έγινε στα τέλη Απριλίου), είχαν πιστωθεί στους παλαιούς συνταξιούχους (που αποχώρησαν δηλαδή προ Νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή 13.5.16) ιδιαιτέρως αυξημένα ποσά.

Το επόμενο διάστημα εξετάσαμε το θέμα και μετά από επικοινωνία με τους αρμοδίους, πράγματι διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για λάθος του e-ΕΦΚΑ που τόσο σε συνταξιούχους του δικού μας ταμείου όσο και σε συνταξιούχους ορισμένων άλλων ταμείων, είχε πιστώσει λανθασμένα αυξημένες συντάξεις.

Με πρόσφατο δημοσίευμά μας (πατήστε εδώ) σας είχαμε επιστήσει την προσοχή ότι υπήρχε το ενδεχόμενο συμψηφισμού με την πίστωση των συντάξεων Ιουνίου. Ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Σε κάθε περίπτωση, τα επιπλέον ποσά που πιστώθηκαν εσφαλμένα με τις συντάξεις Μαΐου θα επιστραφούν (πιθανότατα με τη διαδικασία του συμψηφισμού) και απομένει να δούμε πότε θα διεκπεραιωθεί αυτή η διαδικασία.

- Σε πρόσφατο δημοσίευμά μας (πατήστε εδώ), σας είχαμε ενημερώσει επίσης ότι επίκεινται οι αυξήσεις για τους αποχωρήσαντες συναδέλφους μετά από 13.5.16 με περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη. Παρά την καθυστέρηση στη διαδικασία του επανυπολογισμού και την υλοποίηση αυτών των διατάξεων του νόμου 4670/2020, η διαδικασία προχωρά και σύμφωνα με πληροφορίες από τον e-ΕΦΚΑ υπήρχε το ενδεχόμενο καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών ακόμα και στις συντάξεις του Ιουνίου που πιστώθηκαν χθες και σήμερα.

Διαπιστώσαμε ότι αυτό δε συνέβη και έτσι μετατίθενται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων (περισσότερα από 30 έτη και μετά από 13.5.16) για την πίστωση των συντάξεων Ιουλίου (τέλη Ιουνίου).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προχωρά παράλληλα η διαδικασία και για τους παλαιούς συνταξιούχους (αποχωρήσαντες πριν τις 13.5.2016) με περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη και οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αναμένεται να αποδοθούν σε αυτήν την κατηγορία σε αμέσως επόμενο διάστημα μετά την ολοκλήρωση των πιστώσεων στους νέους συνταξιούχους. Ωστόσο, επειδή ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, θα είμαστε σε αναμονή πρώτα να πιστωθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους νέους συνταξιούχους ώστε εν συνεχεία να είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για τους παλαιούς.

- Πολλοί δικαιοδόχοι συντάξεων χηρείας επικοινώνησαν μαζί μας, καθόσον διαπίστωσαν διαφορές στις συντάξεις που έλαβαν. Ουσιαστικά, διεκπεραιώθηκε μία διαδικασία που είχε ανασταλεί λόγω τεχνικών προβλημάτων των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων (ΟΠΣ) εδώ και δύο χρόνια.

Όλοι οι δικαιοδόχοι συντάξεων χηρείας λαμβάνουν για την πρώτη τριετία από το θάνατο του συνταξιούχου το 70% της σύνταξής του. Στη συνέχεια, εφόσον οι ίδιοι δεν αποδείξουν ότι δεν είναι συνταξιούχοι και ότι δεν εργάζονται, η σύνταξη χηρείας περικόπτεται κατά το ήμισυ (δηλαδή στο 35% της σύνταξης του θανόντος).

Τα τελευταία δύο χρόνια τη διαδικασία περικοπής μετά από την παρέλευση τριετίας όφειλε να διεκπεραιώσει ο  e-ΕΦΚΑ μέσω των ΟΠΣ, τα οποία δεν είχαν εγκαταστήσει κατάλληλο πρόγραμμα για τη διεκπεραίωσή της και επομένως συνέχιζε να καταβάλλεται το 70% της σύνταξης στους δικαιοδόχους. Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, τα ΟΠΣ ξεπέρασαν αυτόν το σκόπελο και έτσι στην πίστωση των συντάξεων Ιουνίου διεκπεραιώθηκε η διαδικασία και περικόπηκε η σύνταξη χηρείας στο μισό, για όσους έχουν ξεπεράσει την τριετία λήψης της.

Σας εφιστούμε την προσοχή ότι για όλο το διάστημα μετά από την τριετία που εσφαλμένα καταβαλλόταν το 70% της σύνταξης του θανόντος (και όχι το 35%, όπως ορίζει ο νόμος), θα αναζητηθούν πίσω αυτά τα επιπλέον ποσά, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιον τρόπο ακόμα.

Επιπλέον, όσοι δικαιοδόχοι δεν είστε εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα πρέπει να προσκομίσετε στο ΤΑΠΙΛΤ (Δραγατσανίου 8) με κάθε μέσο (e-mail, ταχυδρομικά ή και αυτοπροσώπως) το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας και σχετική υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρετε ότι δεν είστε εργαζόμενος ή συνταξιούχος από ίδιο δικαίωμα, προκειμένου να συνεχίσετε να λαμβάνετε το 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως δικαιούστε.

 

Scroll To Top