Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Επαναλειτουργία της ειδικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων των επανυπολογισμένων συντάξεων του 2019 : Παρά τις μειώσεις των κρατήσεων, χρησιμοποιήθηκαν αδιανόητα λογιστικά τεχνάσματα για να μην αυξηθούν οι συντάξεις μας!

Επαναλειτουργία της ειδικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων των επανυπολογισμένων συντάξεων του 2019 : Παρά τις μειώσεις των κρατήσεων, χρησιμοποιήθηκαν αδιανόητα λογιστικά τεχνάσματα για να μην αυξηθούν οι συντάξεις μας!

Συνάδελφοι,

Από τον περασμένο Οκτώβριο είχε δοθεί η δυνατότητα στους συνταξιούχους στους οποίους είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του επανυπολογισμού να εκτυπώσουν το ενημερωτικό σημείωμα σύνταξής τους του Ιανουαρίου 2019. Μάλιστα, από τα ενημερωτικά σημειώματα ήταν φανερό ότι είχαν γίνει πολλά λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία του επανυπολογισμού.

Στους πρώτους μήνες του 2020 ωστόσο, ο ΕΦΚΑ αυθαίρετα και απροειδοποίητα διέκοψε τη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής ηλεκτρονικής εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων του 2019, με τη δικαιολογία της διόρθωσης των λαθών που σχετίζονταν με τις παράνομες κρατήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία η ειδική εφαρμογή ηλεκτρονικής εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων των επανυπολογισμένων συντάξεων του 2019. Μάλιστα, υπάρχει πλέον δυνατότητα εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων όλων των μηνών του 2019 των συναδέλφων στους οποίους είχε πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός – αλλά όχι και του 2020. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις συναδέλφων στους οποίους είχε γίνει ο επανυπολογισμός και δεν εκτυπώνονται τα ενημερωτικά σημειώματα του 2019 και βρισκόμαστε σε αναζήτηση των αιτιών.

Σε κάθε περίπτωση δε δίνεται ακόμα δυνατότητα εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων των συναδέλφων στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία του επανυπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του επανυπολογισμού για όλους τους συνταξιούχους.

(στο τέλος του παρόντος περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων)

 

Παρά τη μείωση των κρατήσεων, η κυβέρνηση «κατόρθωσε» με πρωτοφανή τεχνάσματα να παραμείνει ίδια η σύνταξή μας!

Το λάθος που υποτίθεται ότι προσπάθησε να διορθώσει η κυβέρνηση ήταν ότι σε όσους υπήρχε αρνητική προσωπική διαφορά (κάτι που ισχύει για τους περισσότερους συναδέλφους της Ιονικής) και επομένως προέκυπτε αύξηση της σύνταξής τους και ενώ το ποσό θα χορηγείτο κατά 1/5 προσαυξημένο ετησίως, ο υπολογισμός των κρατήσεων γινόταν επί του ποσού στο οποίο θα διαμορφωθεί η σύνταξη το 2023.

Όπως προκύπτει από τα νέα ενημερωτικά σημειώματα, το ποσό της συνολικής προσωπικής διαφοράς παραμένει το ίδιο, ενώ οι κρατήσεις πράγματι διορθώθηκαν και υπολογίστηκαν επί του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης και όχι στο ποσό όπως αυτό θα διαμορφωθεί από 1/1/23 και μετά.

Ωστόσο, αυτή η μείωση των κρατήσεων δεν οδήγησε στην αύξηση του καταβαλλόμενου ποσού, όπως θα ήταν το λογικό, αφού στο ενημερωτικό σημείωμα σημειώνεται ότι για «λογιστικούς λόγους στην ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ γίνεται αναγωγή της αρνητικής προσωπικής διαφοράς σε μεικτή βάση και για το τρέχον έτος αφαιρούνται τα 4/5  αυτής». Αυτή η ακατανόητη διαδικασία/τέχνασμα που στερείται κάθε λογικής, οδηγεί με κάποιο «μαγικό» τρόπο στην προσαύξηση της προσωπικής διαφοράς σε μεικτή βάση, μειώνοντας ισόποσα με τη μείωση των κρατήσεων και το σύνολο των μεικτών αποδοχών!

  • Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε βέβαια – ούτε εμείς ούτε οι εξειδικευμένοι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι – πώς είναι δυνατόν αφού η προσωπική διαφορά παραμένει η ίδια και ενώ μειώνονται οι κρατήσεις, εν τέλει το πληρωτέο ποσό της σύνταξης να παραμένει το ίδιο;;;;
  • Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει «αναγωγή της αρνητικής προσωπικής διαφοράς σε μεικτή βάση», η οποία οδηγεί χωρίς καμία εξήγηση και λογική στη μείωση των μεικτών αποδοχών μας ώστε να καταστεί με αυτό το αδιανόητο τέχνασμα εφικτή η παραμονή των συντάξεών μας στο ίδιο ποσό!

Ουσιαστικά, από τη μία η κυβέρνηση ανακοινώνει με στόμφο ότι θα δώσει εφάπαξ τα αναδρομικά των 11 μηνών που αφορούσαν της παράνομες κρατήσεις των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012, αλλά από την άλλη χρησιμοποιεί ευτελή τεχνάσματα που δεν έχουν καμία λογική προκειμένου να μην αποδώσει σε όσους συνταξιούχους έχουν αρνητική προσωπική διαφορά τις παράνομες κρατήσεις από 1/1/19 έως 1/1/23 (δηλαδή σύνολο 48 μηνών)!

Ο Σύλλογός μας δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητες αυτές τις προκλητικές ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης που θεωρεί ότι μπορεί να εμπαίζει τους συνταξιούχους, χωρίς να συναντά αντιδράσεις.

Επεξεργαζόμαστε πλήρως τα νέα δεδομένα σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς και νομικούς μας συνεργάτες και μόλις αποφασίσουμε τις ενέργειές μας για να αναζητήσουμε αυτά που δικαιούμαστε θα σας ενημερώσουμε.

 

Ο Πρόεδρος                        Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Κάβουρας                  Μαρία Φιλιπποπούλου

 ————————————————————————————————–

Για την εκτύπωση τα ενημερωτικών σημειωμάτων, θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISNET (USERNAME και PASSWORD), τον ΑΦΜ σας και τον ΑΜΚΑ σας.

Όπως ίσως γνωρίζετε, στην ιστοσελίδα μας υπάρχει ειδικός σύνδεσμος που σας διευκολύνει στην εκτύπωση των ενημερωτικών σημειωμάτων:

site_SSILTE-enhmerwtika

. Στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας μας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, Επιλέγετε : Ενημερωτικά συντάξεων από 1/1/19

. Επιλέγετε : Συνέχεια στο TAXISNET

Εισάγετε προσωπικούς κωδικούς (Username και Password) TAXISNET & Επιλέγετε : Είσοδος

. Επιλέγετε : Εξουσιοδότηση

Εισάγετε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ – Επιλέγετε : Είσοδος

. Επιλέγετε : Συντάξεις – Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων ΕΦΚΑ

. Επιλέγετε έτος πληρωμής (2019) και μήνα πληρωμής

. Επιλέγετε : Αναζήτηση

. Επιλέγετε : Εκτύπωση

. Επιλέγετε : Εκτέλεση

. Επιλέγετε : ΟΚ

Scroll To Top