Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Επιστολή στον e-ΕΦΚΑ και τον Υπουργό Εργασίας για τα ζητήματα που προέκυψαν μετά από τις αυξήσεις που είδαν στις συντάξεις τους οι περίπου 500 συνάδελφοι που δεν τους είχε γίνει επανυπολογισμός τον Ιανουάριο του 2019

Επιστολή στον e-ΕΦΚΑ και τον Υπουργό Εργασίας για τα ζητήματα που προέκυψαν μετά από τις αυξήσεις που είδαν στις συντάξεις τους οι περίπου 500 συνάδελφοι που δεν τους είχε γίνει επανυπολογισμός τον Ιανουάριο του 2019

Όπως γνωρίζετε, όταν έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019 που οδήγησε σε αυξήσεις σχεδόν για το σύνολο των συνταξιούχων συναδέλφων μας (λόγω αυξημένων εισφορών και συνακόλουθα αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης βάσει του Νόμου 4387/2016), σε 500 περίπου συναδέλφους μας λόγω ελλιπών στοιχείων και τεχνικών προβλημάτων του e-ΕΦΚΑ δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Εν τέλει, στις συντάξεις Απριλίου 2021 οι περίπου 500 αυτοί συνάδελφοι είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που πιθανώς να οφείλονται στον επανυπολογισμό τους με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που δικαιούνται (ο οποίος θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιανουάριο του 2019).

Ωστόσο, μέχρι σήμερα ο e-ΕΦΚΑ δε δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους συναδέλφους να εκδώσουν τα μηνιαία εκκαθαριστικά των συντάξεών τους από τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να μπορέσουμε να τα εξετάσουμε και να καταλάβουμε με ακρίβεια σε τι οφείλονται οι αυξήσεις που τους αποδόθηκαν (αν π.χ. πρόκειται για το σύνολο της αύξησης ή για το 1/5 ή για τα 3/5 κ.λπ.) και βεβαίως αν αυτές είναι σωστές ώστε να υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης σε περίπτωση σφάλματος.

Επιπλέον, αν πράγματι αυτές οι αυξήσεις οφείλονται στον επανυπολογισμό που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Ιανουάριο του 2019, προκύπτουν αναδρομικά, αλλά ακόμα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από τον e-ΕΦΚΑ.

Αναμέναμε την πίστωση των συντάξεων Μαΐου μήπως υπήρχε κάποια εξέλιξη, αλλά δυστυχώς αυτό δε συνέβη. Φτάνοντας πλέον στην πίστωση των συντάξεων του Ιουνίου, επειδή ο e-ΕΦΚΑ συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους 500 αυτούς περίπου συναδέλφους μας με ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί εδώ και 2,5 χρόνια και λαμβάνοντας βέβαια υπ’όψη το γεγονός ότι τα μηνιαία εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων είναι απαραίτητα σε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής, αποστείλαμε την κάτωθι επιστολή στο διοικητή του e-ΕΦΚΑ με κοινοποίηση στον Υπουργό Εργασίας, ζητώντας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση, αλλά και να μας ενημερώσουν επίσημα για όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα:

—————————————————————–

Αθήνα, 20 Μαΐου 2021

Προς : Διοικητή e-ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη

Κοιν.: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη

 

Θέμα : Αναδρομικά συντάξεων από 1/1/2019 και έκδοση Ενημερωτικών Σημειωμάτων Συντάξεων

 

Κύριε Διοικητά,

Σε συνέχεια των επιστολών που σας έχουμε απευθύνει αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων των προερχόμενων από την Ιονική Τράπεζα συνταξιούχων συναδέλφων – μελών του Συλλόγου μας, θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται εδώ και ήδη 2,5 χρόνια.

Όταν τον Ιανουάριο του 2019 έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων της πλειονότητας των συναδέλφων μας και τους αποδόθηκαν αυξήσεις (λόγω αυξημένων εισφορών και συνακόλουθα αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης βάσει του Νόμου 4387/2016), σε 500 περίπου συναδέλφους μας λόγω ελλιπών στοιχείων και τεχνικών προβλημάτων του e-ΕΦΚΑ δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Στις συντάξεις Απριλίου 2021 εν τέλει, οι περίπου 500 αυτοί συνάδελφοι είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που πιθανώς να οφείλονται στον επανυπολογισμό τους με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που δικαιούνται (ο οποίος θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιανουάριο του 2019).

Ωστόσο, έκτοτε παραμένει ανενεργή η δυνατότητα εκτύπωσης των ενημερωτικών τους σημειωμάτων από 1/1/19 και συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια σε τι οφείλονται οι αυξήσεις που τους αποδόθηκαν (αν π.χ. πρόκειται για το σύνολο της αύξησης ή για το 1/5 ή για τα 3/5 κ.λπ.). Επιπλέον, εφόσον πράγματι πρόκειται για τον επανυπολογισμό που έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιανουάριο του 2019, σαφώς και προκύπτουν αναδρομικά για όλο αυτό το μεσοδιάστημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη πληροφόρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε η πίστωση των συντάξεων Μαΐου.

Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η έκδοση των ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων είναι απαραίτητη σε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής και πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο πρέπει να δοθεί άμεσα λύση!

Ελπίζουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπ’όψη όσα σας αναφέραμε και θα επιληφθείτε άμεσα για την επίλυση αυτών των θεμάτων.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                  Η Γ. Γραμματέας

Νικόλαος Κάβουρας                                    Μαρία Φιλιπποπούλου

—————————————————————–

 

Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να κινητοποιηθούν άμεσα για τη διευθέτηση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων. Βεβαίως θα σας ενημερώσουμε άμεσα μόλις υπάρξει εξέλιξη επί των ζητημάτων αυτών.

Scroll To Top