Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Η νέα πραγματικότητα για το προσωπικό, τους πελάτες και τις συναλλαγές

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Η νέα πραγματικότητα για το προσωπικό, τους πελάτες και τις συναλλαγές

97875685_2820126504766368_1537255072541442048_oΗ νέα πραγματικότητα, με τις επιπτώσεις της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη ανά την υφήλιο, αναγκάζουν πλέον και τις τράπεζες να αλλάξουν τις μέχρι χθες πάγιες τακτικές λειτουργίας τους. Ο κορωνοϊός φέρνει την αλλαγή στα καταστήματα των τραπεζών, στις συναλλαγές και στο προσωπικό, μια αλλαγή που προγραμματιζόταν σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι αλλαγές αυτές είναι σίγουρο ότι θα ταράξουν εκ θεμελίων τον τραπεζικό κλάδο ολόκληρο.

Εκ παραλλήλου οι τεχνολογικές εξελίξεις που ήδη είχαν αρχίσει στον τραπεζικό τομέα, όπως η ψηφιοποίηση των τραπεζών, επιταχύνθηκαν λόγω του Covid-19 και φέρνουν σαρωτικές αλλαγές στη σχέση με τους πελάτες αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η επόμενη μέρα των συναλλαγών στις τράπεζες.

Η πρώτη από τις εξελίξεις αυτές αφορά την τηλεργασία, η οποία μέχρι πρότινος θεωρείτο αδιανόητη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Τόσο λόγω εσωτερικών διαδικασιών όσο και για λόγους ασφαλείας, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε περίπτωση οι εργαζόμενοι των τραπεζών να βρίσκονται εκτός γραφείων και καταστημάτων. Εντούτοις εν μέσω πανδημίας, σε διάστημα μόνο λίγων εβδομάδων ήρθαν «τα πάνω-κάτω» με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των τραπεζοϋπαλλήλων να δουλεύουν πλέον από το σπίτι. Οι τράπεζες προμηθεύτηκαν άρον-άρον φορητούς υπολογιστές, τα συστήματα ασφαλείας αναβαθμίστηκαν άμεσα και τροποποιήθηκε πλήθος διαδικασιών ώστε να μην απαιτείται η φυσική παρουσία του υπαλλήλου στα γραφεία της Τράπεζας.

Από τις 23 Μαρτίου 2020 και μετά τουλάχιστον 15.000 τραπεζοϋπάλληλοι εργάζονται ήδη από το σπίτι τους, ή βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού (γονείς ή άτομα με προβλήματα υγείας). Το 50% σχεδόν του συνολικού προσωπικού των τραπεζών (το σύνολο σήμερα είναι 34.000 τραπεζοϋπάλληλοι) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το σπίτι τους μέσω διαδικτύου. Οι τράπεζες εφοδίασαν τους «τηλεεργαζόμενους» με lap top και κωδικούς για να μπαίνουν στο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζόμενων στο σπίτι συναδέλφων, η εργασία στο σπίτι είναι εντατική και υπερβαίνει το ωράριο που είχαν σαν εργαζόμενοι στα γραφεία της Τράπεζας !

Ταυτόχρονα, έχουν γίνει από τις τράπεζες έλεγχοι για το κατά πόσο το σύστημα πληροφορικής μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλο όγκο συναλλαγών μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, ακόμα και με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική επιστροφή εργαζομένων στα γραφεία τους. Όπως αναφέρουν, «η τηλεργασία ήρθε για να μείνει» και μετά τη λήξη των συνθηκών πανδημίας ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων θα δουλεύει από το σπίτι, τουλάχιστον κάποιες ημέρες την εβδομάδα (χωρίς βέβαια να λαμβάνουν μηνιαία λειτουργικά έξοδα και άλλα επιδόματα)!

Η δεύτερη μεγάλη εξέλιξη αφορά το πλήθος και το είδος των συναλλαγών που γίνονται από το κατάστημα. Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε μια κατακόρυφη άνοδο στις νέες συνδέσεις e-banking ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες προσφέρουν ηλεκτρονικά μια σειρά από υπηρεσίες που μέχρι πρότινος γίνονταν αποκλειστικά από το κατάστημα.

Παράλληλα και για τις εταιρείες-πελάτες, μια σειρά από συχνές συναλλαγές γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, γεγονός που σημαίνει ότι ούτε οι επιχειρήσεις χρειάζεται να πηγαίνουν στα τραπεζικά καταστήματα, παρά μόνο για ελάχιστες και σπάνιες συναλλαγές.

Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στις συναλλαγές από το γκισέ οδηγούν τους πελάτες αποκλειστικά στα ATM, ενώ εκτίμηση είναι πως «ήρθαν για να μείνουν» καθώς οι τράπεζες δεν θέλουν να απασχολούν ταμίες για αναλήψεις ή καταθέσεις μικρών ποσών και πληρωμές λογαριασμών.

Οι τράπεζες με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις ενημερώνουν το κοινό, ότι για τους ιδιώτες το σύνολο των συναλλαγών –πληρωμές, μεταφορές ποσών κλπ- μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω e banking. Και συστήνουν να μην πηγαίνουν οι πελάτες τους και ειδικά τα άτομα μεγάλης ηλικίας στο κατάστημα.

Τέλος οι τράπεζες, προχωρούν άμεσα για να μειώσουν ραγδαία τα λειτουργικά τους κόστη ως συνέπεια της ύφεσης που θα φέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

«Όταν οι διοικήσεις των τραπεζών συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και με τα μισά καταστήματα, είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη. «Τα έξοδα που μπορούν να μειώσουν μόνο από τα ενοίκια των χώρων εργασίας, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και δεν πρόκειται να χάσουν την ευκαιρία». Εκτιμάται ότι την επόμενη διετία οι Ελληνικές Τράπεζες θα κλείσουν το 20% των λειτουργούντων σήμερα υποκαταστημάτων τους.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στον αριθμό των εργαζομένων στις τράπεζες, ο οποίος επισημαίνεται ότι θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 5.000 υπαλλήλους (-15%), μέσα στην επόμενη διετία! Οι αναγκαστικές εθελούσιες έξοδοι, χωρίς άμεση συνταξιοδότηση και σε έσχατο στάδιο οι απολύσεις προετοιμάζονται με γοργούς ρυθμούς, για ότι αυτό συνεπάγεται σε χιλιάδες οικογένειες συναδέλφων. Γνωστό είναι εξ άλλου σε όλους μας, ότι τα τελευταία χρόνια έχει μπει βαθιά το «μαχαίρι» στο προσωπικό των τραπεζών, αφού εκτιμάται ότι στα τέλη του 2022, ο αριθμός των απασχολούμενων θα έχει πέσει σε 32.000, δηλαδή περίπου στο μισό του προσωπικού που είχαν οι τράπεζες το 2009, δηλαδή 64.000!

Scroll To Top