Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / «ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΙ ΘΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΑΝ ΡΑΓΙΑΣ» – Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

«ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΙ ΘΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΑΝ ΡΑΓΙΑΣ» – Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Εδώ και κάποια χρόνια ο Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων στην Ιονική Τράπεζα «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» έχει συνδεθεί με την προσπάθεια ανάδειξης της πρώτης εν Ελλάδι αγροτοεργατικής εξέγερσης, στις 2/2/1925, στα Τρίκαλα (το λεγόμενο «Τρικαλινό Κιλελέρ), μέσω των ιστορικών κειμένων της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει σταθεί αρωγός από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια της συναδέλφου και της “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925” για να γίνει ευρέως γνωστή η πρώτη εργατοαγροτική εξέγερση στην Ελλάδα, το Τρικαλινό Κιλελέρ της 2/2/1925, αλλά και να αποκατασταθεί η αλήθεια με την αποκαθήλωση των  εγκληματία Χρήστου Καβράκου που συνεχίζει να τιμά το ελληνικό κράτος.

Οι επιστολές της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ προς τους αρμόδιους φορείς, τα ιστορικά αφιερώματα και τα δημοσιεύματα, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Τρικαλινό Κιλελέρ και συνολικά ο αγώνας από κοινού με την «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925»  οδεύει προς το επιτυχημένο τέλος του σύμφωνα με την από 7.2.19/Φ.911.24/1/487899-Σ.1134 Επιστολή του Γ.Ε.Σ. προς την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (πατήστε εδώ), παρά την καθυστέρηση υλοποίησης της απόφασης για τη μετονομασία του στρατοπέδου των Τρικάλων.

Στο εξής στο δίκαιο αγώνα αυτό για την ιστορία, τη δημοκρατία και τη μνήμη θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Συνταξιούχων.

Για την 97η επέτειο του Τρικαλινού Κιλελέρ (2.2.1925) βεβαίως, η συναδέλφισσα Χρηστίνα έχει ετοιμάσει ένα ακόμα αφιέρωμα που αναφέρεται στον… προάγγελο της αγροτοεργατικής εξέγερσης των Τρικάλων, στα γεγονότα δηλαδή του Καστρακίου :

«ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΙ ΘΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΑΝ ΡΑΓΙΑΣ» (πατήστε εδώ)

Εν αναμονή της υλοποίησης της απόφασης του Γ.Ε.Σ. για τη μετονομασία του στρατοπέδου των Τρικάλων και την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης έναν αιώνα μετά από τα γεγονότα, οι Σύλλογοί μας επιθυμούμε μέσα από αυτά τα ιστορικά αφιερώματα την ευρύτερη ανάδειξη του “Τρικαλινού Κιλελέρ” και φιλοδοξούμε σταδιακά να λάβει τη θέση και την πανελλήνια αναγνώριση που του αξίζει στο πάνθεον των ιστορικών αγώνων της αγροτιάς του περασμένου αιώνα.

 

Scroll To Top