Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Πρώτη κατοικία: Τέλος στην προστασία από 1η Μαΐου

Πρώτη κατοικία: Τέλος στην προστασία από 1η Μαΐου

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο πτωχευτικό δίκαιο, η κοινοτική οδηγία ΕΕ 2019/1023 και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (δανειστών) χαρτογραφούν την ρευστοποίηση  επιχειρήσεων και Α΄ κατοικίας.  

%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1Από το 2010 όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη χώρα, θα είναι η πρώτη φορά που οι δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν μια νομική κατάσταση που δεν θα περιλαμβάνει καμία προστασία πρώτης κατοικίας.
Από το 2010 είχαμε τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος αποτέλεσε νόμο – καταφύγιο των οικονομικά αδύναμων πολιτών. Πλέον, δίνεται μια τετράμηνη παράταση, ενώ μετά την 1/5/2020 δεν προβλέπεται καμία ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας.     Με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για πρώτη φορά η πρώτη κατοικία δεν θα έχει καμία προστασία.
Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα προβλέπει απαλλαγή από τα χρέη… αφού ρευστοποιηθεί όλη η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Πιο απλά, οι δανειολήπτες θα «απαλλάσσονται» όντως από τα χρέη… αλλά θα είναι άστεγοι…                    Αφορά άμεσα 220.000 ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας.                                   Οι επόμενοι 4 μήνες θα είναι ασφαλώς καθοριστικοί για το ζήτημα, καθώς εντός των ημερών αρχίζουν οι συζητήσεις Κυβέρνησης και Τεχνικών Κλιμακίων των Θεσμών.

Η ΟΤΟΕ, η ΟΣΤΟΕ, αλλά και οι επί μέρους Σύλλογοι Συνταξιούχων Τραπεζικών κατ΄ επανάληψη έθεσαν το θέμα της ρεαλιστικής ρύθμισης των δανείων των συναδέλφων που έχουν χάσει το μισό τους σχεδόν εισόδημα, στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αλλά και στις Διοικήσεις των 4 συστημικών Τραπεζών, χωρίς όμως ανταπόκριση.

 

Scroll To Top