Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ 2.500.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ 2.500.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  • Ολοκληρώθηκε η «μάχη των μαχών» στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά την Παρασκευή 10/01/2020
  • Οι συνταξιούχοι έδωσαν το παρόν στην συγκέντρωση
  • Ο Σύλλογος  Συνταξιούχων Ιονικής & Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδος άσκησε πρόσθετη παρέμβαση στο Σ.τ.Ε.
  • Η απόφαση του Σ.τ.Ε. θα βγει τον Μάιο ή τον Ιούνιο

Σε κλίμα έντασης συζητήθηκε  σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το αίτημα του ΕΦΚΑ, για πρότυπη πιλοτική δίκη (νόμος 3900/2010) για το ζήτημα των περικοπών συντάξεων κ.λπ. με το επιχείρημα ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές. Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά που κρίθηκαν αφορούν τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012 σε κύριες και επικουρικές όπως επίσης και την καθ ολοκληρίαν κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας από το 2013.

 

Υπέρ των εναγόντων συνταξιούχων του ΤΑΠ – ΟΤΕ παρενέβησαν 17 φυσικά πρόσωπα και σύλλογοι συνταξιούχων, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΕ, οι σύλλογοι συνταξιούχων της Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας, Εθνικής, της Εμπορικής,  κ.α. Υπέρ του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ παρενέβη το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.  (Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ & ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ άσκησε πρόσθετη παρέμβαση στο Σ.τ.Ε. με το Δικηγορικό Γραφείο του κ. Δημήτρη Μπούρλου για όλα τα μέλη του Συλλόγου, με ενδεικτικές περιπτώσεις συνταξιούχων του από τους 1.350 που συμμετείχαν στις ομαδικές αγωγές.)

 

Τι υποστήριξαν οι Δικηγόροι των Συνταξιούχων

Οι δικηγόροι συνταξιουχικών Σωματείων υποστήριξαν ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ παραβιάζεται πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.λπ.

Δεν παρέλειψαν οι δικηγόροι των Σωματείων να αποδώσουν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές.
«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα», προσέθεσαν με νόημα οι δικηγόροι.

Ακόμα, οι δικηγόροι αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δισ.. ευρώ, λέγοντας ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Αρκετός χρόνος αναλώθηκε για την ύπαρξη ή μη αναλογιστικής μελέτης τα τελευταία χρόνια ως προς το ζήτημα της ικανότητας οικονομικής επιβίωσης του ΕΦΚΑ, κατά τον πριν και μετά χρόνο έκδοσης από Ολομέλεια του ΣτΕ των αποφάσεων της για το νόμο Κατρούγκαλου και για τις περικοπές των συντάξεων, κ.λπ.
Τι υποστήριξαν ΕΦΚΑ και Ελληνικό Δημόσιο

Ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξαν ότι είχαν δικαίωμα να ζητήσουν πρότυπη-πιλοτική δίκη πλέον του ότι ήταν μονόδρομος, καθώς δεν είχαν άλλη δικονομική δυνατότητα να ανακόψουν τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στην Διοικητική Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ και καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016

Ακόμη, ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο υποστήριξε επίσης ότι και εάν ακόμη οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Με τις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι ζητούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ, περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχε για τους 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012. Αυτό αποτελεί τεράστια οικονομική βλάβη στα δημοσιονομικά της χώρας και η καταβολή όλων των αιτούμενων ποσών των αναδρομικών απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης καθώς θα κοστίσει 26 δις ευρώ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Υ.Γ. Αν καταβληθούν μόνο τα αναδρομικά του 10μήνου, Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 ύψους 4 δισ. ευρώ όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και Τραπεζών μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 580 έως 8,627 ευρώ. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά

θα καταβληθούν σε 60 ως και 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου πέντε- έξι ετών για να μην πεταχτεί έξω ο δημοσιονομικός σχεδιασμός, σύμφωνα με Κυβερνητικές δηλώσεις.

81886780_3420569884680712_2882191744475070464_nΠηγές κειμένου: dikaiologitikanews, protothema

 

Scroll To Top