Τελευταία Νέα
Home / Ανακοινώσεις / Το μικρό χωριό στο στο «Grand Canyon» της Μακεδονίας

Το μικρό χωριό στο στο «Grand Canyon» της Μακεδονίας

Ο Σταθμός Αγγίστας είναι ένα μικρό χωριό στο σημείο που σμίγουν Σέρρες, Δράμα και Καβάλα. Τα τρένα έχουν σταματήσει εδώ και δεκαετίες να περνούν από τον ομώνυμο σταθμό (εξ ου και η ονομασία του χωριού), αλλά η πλούσια ιστορία του παραμένει, αφού οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το εσωτερικό ενός μακεδονικού τάφου του 3ου αιώνα πΧ και να διασχίσουν την πέτρινη τοξωτή γέφυρα του Αγγίτη, στην οπία έδωσε μάχη ο θρυλικός αρματολός Νικοτσάρας.

Σήμερα κατοικούν στο χωριό 100-150 κάτοικοι – στα χρόνια της ακμής του ξεπερνούσαν τους 600. Χτισμένο στο τέλος του γραφικού φαραγγιού του Αγγίτη, που πολλοί αποκαλούν και Grand Canyon της Μακεδονίας, εκεί που σμίγουν τα όρια των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας στην Ανατολική Μακεδονία. Ο μικρός σιδηροδρομικός σταθμός λειτουργούσε έως τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν και μία πλημμύρα του παραπλήσιου ποταμού Αγγίτη (παραπόταμος του Στρυμόνα), ανάγκασε τις αρχές να τον μεταφέρουν λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο χωριό Λευκοθέα. Τα αγροτικά προϊόντα που διακινούνταν μέχρι τότε, ήταν ο βασικός λόγος ευμάρειας του χωριού.

 aggista-stathmos-min

Το κτίριο του σταθμού δεσπόζει στην περιοχή, αφού κατασκευάστηκε σε γαλλικά σχέδια την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, ως μέρος της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης. Παρά τα εμφανή σημάδια του χρόνου και της εγκατάλειψης, εξακολουθεί να παραμένει ένα μικρό αρχιτεκτονικό στολίδι και να μεταφέρει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο.

Ο σταθμός του τρένου με την παρακείμενη αποθήκη εμπορευμάτων, που χρησιμοποιείται από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, το ψηλό υδραγωγείο που τροφοδοτούσε με νερό τις δεξαμενές των ατμομηχανών και επίσης μισοερειπωμένο Διοικητήριο που στέγαζε τις δημόσιες υπηρεσίες την εποχή που το χωριό ήταν κόμβος και σημείο αναφοράς, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της ιστορίας του τόπου.

 aggista-tymvos-min

Ο αρχαίος τάφος

Τα μισοερειπωμένα κτίρια μίας εποχής ακμής για το χωριό μπορεί να φέρνουν σκέψεις και νοσταλγία, αλλά η μακρά ιστορία του τόπου εκτείνεται στα βάθη της αρχαιότητας… Ο πευκόφυτος λόφος που δεσπόζει πάνω από το χωριό κρύβει μυστικά, που σε μεγάλο βαθμό είναι ακόμα ανεξερεύνητα. Ο αρχαίος ταφικός τύμβος που έχει ανακαλυφθεί κάνει τους αρχαιολόγους να εικάζουν ότι στην περιοχή, στον ίσκιο του μυθικού Παγγαίου και κοντά στην αρχαία Αμφίπολη, απλώνεται μια μεγάλη νεκρόπολη των αρχαίων χρόνων.

Ο ταφικός τύμβος στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου είναι το μοναδικό μνημείο αυτού του είδους στις Σέρρες, το οποίο είναι επισκέψιμο άμεσα για το κοινό. Μέσα στο χωριό υπάρχει ένας ακόμα μακεδονικός τάφος (του 3ου αιώνα πΧ) που όμως μέρος του καταστράφηκε την περίοδο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου χωρίς να γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης στη συνέχεια.

 aggista-gefyri-min

Το γεφύρι του Νικοτσάρα

Το φαράγγι δημιουργήθηκε πριν από 1.000.000 χρόνια από βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις με τις οποίες χωρίστηκε η γη στα δύο, αφήνοντας να περάσουν στη θάλασσα τα νερά μιας μεγάλης λίμνης που τότε σκέπαζε τη Δράμα. Κατά την πορεία του στο χρόνο, το φαράγγι δημιούργησε πολλές σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά.
Το φαράγγι, που διέρχεται νότια του φημισμένου σπηλαίου της Αλιστράτης, είναι γνωστό και ως «Στενά Πέτρας» και «Διώρυγα». Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο. Βόρεια του χωριού διέρχεται ο ποταμός Αγγίτης, όπου διασώζεται παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα, μέσα στο πανέμορφο καταπράσινο περιβάλλον. Το μήκος της γέφυρας αγγίζει τα 59 μ. και το πλάτος τα 4,5 μ.

Η γέφυρα πιθανώς κατασκευάστηκε ήδη από την αρχαιότητα ενώ η τελευταία φάση της χρονολογείται από την πρώιμη Οθωμανική περίοδο. Επάνω στα βάθρα υπήρχε ανακλινόμενο ξύλινο τμήμα που στηριζόταν με αλυσίδες και μπορούσε να ανεβαίνει και να κατεβαίνει. Οι Οθωμανοί σε περιόδους πολέμου σήκωναν το ανακλινόμενο ξύλινο τμήμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση του ποταμού.

Το 1807 ο φημισμένος αρματολός της περιοχής, ο Νικοτσάρας, πολέμησε τους Οθωμανούς καταφέρνοντας να περάσει στην απέναντι πλευρά του ποταμού και να διαφύγει στην ενδοχώρα. Το σημείο είναι ιδανικό για πεζοπορία δίπλα στο ποτάμι ή προς το φαράγγι.

Πηγή : travel.gr

Scroll To Top